Naslovnica / NOVICE / Kamniški gorski reševalec Matjaž Šerkezi je kandidat za ime tedna na Valu 202
Foto: FB profil Matjaža Šerkezija

Kamniški gorski reševalec Matjaž Šerkezi je kandidat za ime tedna na Valu 202

Med tokratnimi kandidati za ime tedna na Valu 202 je, poleg imunologa Alojza Ihana in režiserke Sare Kern, tudi kamniški gorski reševalec Matjaž Šerkezi, ki je prejšnji teden s skalne police pod Brano rešil kužka Jimmy-a.

Na Valu 202 vsak teden izbirajo ime tedna, med kandidati tega tedna pa se je danes znašel tudi kamniški gorski reševalec Matjaž Šerkezi, ki se je minuli petek v Kamniške Alpe podal na precej neobičajno reševalno akcijo, tekom katere je s skalne police v poledenelem pobočju Brane rešil izgubljenega mejnega škotskega ovčarja Jimmy-a.

S svojim plemenitim dejanjem se je Matjaž, sodeč po številnih odzivih v medijih in družabnih omrežjih, zapisal v srca ljubiteljev gora in živali, obenem pa, kot dolgoletni gorski reševalec in strokovni sodelavec Komisije za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije, še enkrat opozoril na nevarne zimske razmere, ki v tem času vladajo v gorah, katerih varen obisk zahteva, ne le ustrezno opremo, ampak tudi ustrezno znanje in veliko mero previdnosti in razsodnosti.

Za ime tedna na Valu 202 se kamniški gorski reševalec Matjaž Šerkezi, kot ga poznamo zagotovo povsem nehote, poteguje v ugledni družbi kliničnega mikrobiologa in imunologa Alojza Ihana, ki si je s strokovno, vendar širšemu krogu razumljivo in prepričljivo komuniciranje ter obsežno seznanjanje javnosti z razvojem epidemije covida-19, prislužil priznanje Slovenske znanstvene fundacije oz. naziv komunikator znanosti 2021 ter režiserke Sare Kern, ki živi in dela v Avstraliji, njen prvi celovečerec Moja Vesna pa bodo premierno predstavili na 72. berlinskem mednarodnem filmskem festivalu, medtem ko se bo z zgodbo o družinski ljubezni in žalosti v sekciji mladinskega filma Generation Kplus potegovala za kristalnega medveda.

Za svojega kandidata lahko glasujete na strani https://val202.rtvslo.si/2022/01/predstavitev-kandidatov-270/, in sicer na več načinov, bodisi z oddajo svojega glasu prek spleta na zgornji povezavi, bodisi s poslanim SMS sporočilom, s katerim prispevate 1 evro za socialno ogrožene otroke, ali pa s telefonskim klicem na telefonsko številko Vala 202 – 01 475 22 02, danes ob 11. uri.

Kamniškim gorskim reševalcem, ki si počasi, vendar zelo vztrajno prizadevajo, da slednjič vendarle pridejo do ustreznih prostorov, kar jim bo v veliki meri pomagalo, da bodo, kot vedno do sedaj, še lažje in še učinkoviteje priskočili na pomoč vsakomur, ki bo potreben njihove pomoči, pa lahko pomagate tudi sami, in sicer z nakupom jubilejne majice Ponosen podpornik in nalepke Podpornik GRZS. Donacije gredo v celoti v sklad za nove prostore GRS Kamnik, razen pri članih GRS Kamnik, pa lahko majice in nalepke kupite v okrepčevalnici na Svetem Primožu nad Kamnikom, v gostišču Pri Jurju v Kamniški Bistrici, v okrepčevalnici na Kranjskem Raku in nekaterih planinskih kočah na Veliki in Mali planini.