Naslovnica / ŠPORT / Kamniški vaterpolisti zagotovo ne bodo zlahka predali naslova

Kamniški vaterpolisti zagotovo ne bodo zlahka predali naslova

V finalu končnice slovenske vaterpolske lige se bosta pomerili ekipi AVK Triglav in Calcit Waterpolo, ki brani lanskoletni naslov. Prva tekma bo na sporedu v soboto, ob 18. uri, v Pokritem olimpijskem bazenu v Kranju, igra pa se na tri zmage.

Prva finalna tekma končnice: AVK Triglav – Calcit Waterpolo

POB Kranj, 18. uri, sodnika: Margeta, Carič, delegat: Stariha.

Tudi v lanski sezoni so prednost domačega bazena imeli kranjski vaterpolisti, ki so letošnji redni del državnega prvenstva končali brez poraza. Na koncu so se prvega mesta veselili Kamničani, ki so v četrti finalni tekmi doma zmagali z 12:11 in se veselili svojega prvega naslova državnih prvakov. Kamničani so pred tem osvojili tudi pokalno lovoriko, ki je v letošnji sezoni že v lasti Kranjčanov, ki so v pokalnem tekmovanju dobili obe medsebojni tekmi, prav tako v rednem delu prvenstva.

Sodeč po letošnjih rezultatih, pa tudi po igri, ki sta jo ekipi prikazali v dozdajšnjem delu prvenstva, so pred finalnimi obračuni v prednosti kranjski vaterpolisti, ki so v polfinalu končnice brez poraza premagali Ljubljano Slovan.

»Kamničani bodo zagotovo skušali v finalnih tekmah dokazati, zakaj so bili lani državni prvaki, naša naloga pa bo, da jim pokvarimo to veselje. Skušamo izključiti vse zunanje dejavnike in se osredotočiti samo na svojo igro, ki smo jo igrali čez vso sezono. Če bo v tem uspešni, bomo bližje uspehu. Tudi na finalne obračune se pripravljamo na podoben način kot v celotni sezoni. Zavedamo se, da je to vrhunec sezone, pokal smo že osvojili, zdaj je naš cilj še državni naslov,« je pred finalno serijo dejal Krištof Štromajer, trener Triglava, ki na svoj osemnajsti naslov čaka vse od leta 2018.

»Finalne tekme so specifične, zato se na vse dozdajšnje v letošnji sezoni nima smisla ozirati. Kamničani so večji del sezone igrali v okrnjeni zasedbi, tudi z manj treninga, zdaj je drugače. Lani so bili boljši od nas tako v prvenstvu kot v pokalu in na nas je, da letos to spremenimo. Pomembno bo, kako bomo igrali v obrambi, seveda ob tem ne smemo pozabiti na napad. Videli bomo, kako se bo tekma odvijala. Fantje so na finalne obračune telesno dobro pripravljeni, verjamem, da tudi psihično in gremo tekmo za tekmo, na koncu pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo,« je dodal Štromajer.

Težjo pot do finala končnice so imeli varovanci Aleša Komelja, ki so resda Koprčane premagali v dveh tekmah, toda na obeh le z golom razlike. Obakrat je odločilna gola dosegel Martin Stele, v Kopru sedem sekund pred koncem tekme, v Kamniku pa že na začetku zadnje četrtine.

»Zavedati se moramo, da je v začetku letošnje sezone tako ali drugače Calcit Waterpolo zapustilo devet igralcev. Vrzel smo zapolnili z dvema igralcema iz Hrvaške, Goranom Blaževićem in Ivanom Gledcem, v zadnjem delu prvenstva sta se vrnila tudi Tilen Leskovec in Sebastijan Novak. Veliko nam je pripomogel tudi vratar povratnik Ģašper Jeran. Igralci so imeli številne poškodbe, ki so močno skrajšale klop. Sledile so številne kazni zaradi grobe igre, ampak uspeli smo se sestaviti, in to kljub temu, da z izjemo zaključka tekmovalne sezone svojega bazena nimamo, smo prišli do finala končnice. Že s tem smo presegli vse zastavljene cilje,« se je dozdajšnjega poteka sezone dotaknil Aleš Komelj. Izkušeni trener kamniške ekipe, ki, čeprav prednost daje kranjski ekipi, poudarja, da njegova ekipa v finale ne gre z belo zastavo.

»Igralci obljubljajo, da bodo dali v danem trenutku svoj maksimum. O njih kot trener ne dvomim, saj sem jih v teh lepih treh športnih letih dodobra spoznal. Gledalci bodo na finalnih tekmah zagotovo prišli na svoj račun. V duhu ‘fair playa’ naj zmaga boljši.«

Druga finalna tekma bo na sporedu v sredo, 15. junija, v kamniškem bazenu Pod Skalo, ob 19. uri, tretja prihodnjo soboto, ob 18. uri, spet v Kranju, morebitna četrta v sredo, 22. junija, ob 19. uri v Kamniku, datum morebitne pete pa še ni določen.

Največ naslovov državnih prvakov je do zdaj osvojil AVK Triglav, 17, Grafist Koper je pri sedmih, Ljubljana Slovan treh, po enkrat pa so bili najboljši Olimpija, Branik Maribor in Calcit Waterpolo.

Aleksander Sokler