Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Kmetija Pr’ Gabršk: 10 let ‘blagih in malo bolj staranih’

Kmetija Pr’ Gabršk: 10 let ‘blagih in malo bolj staranih’

Ob misli na leta in starost, si marsikdo reče le, da starost ni pomembna, v kolikor ne gre ravno za sir. Okrog sira samega  pa se je skozi leta na kmetiji Pr’ Gabršk spletlo kar nekaj zgodb. Konec oktobra bo minilo 10 let odkar si je šel prvi kolut sira utirat svoje mesto na ‘plac ob Kamniški bistrici’.

Na kamniški tržnici oktobra 2008 (iz arhiva družine Pelicon).

Staranje sira prepustimo zorilnici in času. Za vse, kar se dogaja pred tem, pa je pomembno, da je bila molža ravno prav zgodnja in da se je malo čez šesto zjutraj mleko že grelo v sirarskem kotlu. Pa tudi temperature, sirjenje in samo modeliranje sirov predstavljajo izziv. Od tega, da kakšna krava po vrnitvi iz paše ostane neprivezana v hlevu, pa do dejstva, da na sobotni tržnici vedno zmanjka ravno borovničevega jogurta, stoji ista ekipa.

Kmetija na prisojnem pobočju Menine planine, v vasici Češnjice, razpolaga s štirimi delovno-aktivnimi člani, kakimi 25. glavami živine, malo jato kokoši, nekaj mačkami in enim psom. Glavno dejavnost predstavlja predelava mlečnih izdelkov, s katerimi se poskušamo predstaviti vsem, ki prisegajo na okus domače in polnovredne hrane.

Kmetijo vodita Jože in Helena Kropivšek, sodeluje pa tudi mlajša generacija. Starejši hčeri, Andreja in Klara, sta si zaposlitev našli v tujini, Sonja in Kristjan pa se v kmetovanje uvajata na domačem terenu. Delitev dela je pogojena z izkušnjami na določenih področjih, kar pomeni, da živinorejske posle vodi Jože, medtem ko je šefica sirarne Helena. Izdelovanje trničev in sirarsko vajeništvo prakticira Sonja, terensko delo ter molža pa so skrb Kristjana.

Kristjan skrbi za terensko delo, molžo in tudi crkljanje Gabrškovih krav.

Naša sirarska zgodba se je pričela septembra 2008 z enostavno željo, da mleko, ki smo ga pred tem oddajali mlekarnam, predelamo doma. Mesec zatem, smo začeli redno zahajati na kamniško tržnico, kjer smo vztrajno iskali kupce za kakšen liter mleka ter kos sira. Paleta izdelkov se je skozi leta razširila.

Domači mlečni izdelki kmetije Pr’ Gabršk.

Danes poleg svežega kravjega mleka lahko ponudimo skuto, albuminsko skuto, mehki sir, jogurte, sirotko, sir za žar ter poltrdi ‘Gabrškov’ sir. Pobuda kamniškega turistično-informacijskega centra, da se obudi izdelava velikoplaninskega trniča, se nam je zdela svojevrsten izziv in od leta 2013 ta izdelek redno uvrščamo v svojo ponudbo.

Sonja vsakega izmed ročno narejenih trničev večkrat preveri.

Trudimo se, da bi vsak našel nekaj za svoj okus, pri izdelavi pa se držimo določenih načel. Mleka ne posnemamo, zato so naši izdelki polnomastni, kar pomeni izrazitejši okus in višjo kalorično vrednost. V maščobi se raztapljajo vitamini in minerali, ki so v mleku naravno prisotni, uživanje le-te pa naj bi pripomoglo k ravnovesju v prehrani.

 

Večina naših izdelkov je narejenih iz surovega mleka, kar zahteva še posebej skrbno ravnanje z njimi. Našim kupcem ne moremo ponuditi izdelkov z dolgim rokom trajanja, zato pa jim lahko vsak teden pripravimo sveže izdelke.

Helena Kropivšek pri pripravi skute.

Krave se na okoliških travnikih pasejo v mesecih od aprila so oktobra, mlajša živina pa poletne mesece preživlja na pašnikih Menine planine. Med našimi Liskami in Šekami prevladuje lisasta pasma simentalk, ki se jo občasno križa s cikastim ali jersey govedom. Naš cilj je, da so krave v čim boljši telesni kondiciji, saj je le zdrava krava lahko dobra molznica. Trudimo se, da jim zagotovimo čimbolj večinski delež sena skozi vse leto. V poletnih mesecih večino dela predstavlja prav spravilo sena s hribovitih travnikov, saj le to še vedno v precejšnji meri poteka ročno.

Glavna skrb Gabrškovega Jožeta je živina.

Vsak sir je odvisen od okolja v katerem je bil ustvarjen. Okus mu med drugim določajo okoliško travinje, zelišča ter vremenske razmere. S tega vidika, želimo ponuditi čimbolj pristne produkte, ki odražajo okolje s katerega prihajajo. Kadar prodajamo na tržnicah in sejmih daleč od doma, zato radi poudarimo, da prihajamo izpod Menine planine.

Trniči iz kmetije Pr’ Gabršk.

Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate naše delo – tako našim strankam na tržnici in doma, kot tudi podjetjem, obrtnikom, gostincem, turističnim delavcem in vsem tistim, zaradi katerih  je delati v tem okolju prijetno. Želimo si uspešnega sodelovanja tudi v prihodnje.

Kot majhno pozornost z naše strani pa naj omenimo, da vam v soboto 27.10. na kamniški tržnici ob nakupu dobrot s kmetije Pr’Gabršk priznamo 10% popust. Vabljeni!

Naše izdelke najdete vsak torek in soboto dopoldne na kamniški tržnici, v trgovinici Zlata ptička, v domu na Menini planini ter na 14dni prek projekta ‘Nakupujmo skupaj’ na tržnici Stara Šiška.

Obiščete nas lahko tudi na domu, priporočamo pa, da pred tem po telefonu preverite zaloge.

Kontaktni podatki

Kmetija Pr’Gabršk
Češnjice v Tuhinju 3a
1219 Laze

Tel: 040 551 040

Email: kmetija@gabrsk.si
Splet: www.gabrsk.si

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve