Naslovnica / Dogodek / 49. dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine 

49. dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine 

September 2019

čet05sepCelodnevna prireditevned0849. dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine (Celodnevna prireditev) Kamnik Organizator: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik Vrsta prireditve:Etnološka prireditev

Čas

September 5 (četrtek) - 8 (Nedelja)

Lokacija

Kamnik

Podrobnosti

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so največji etnološki festival v Sloveniji, ki vsako leto privablja več kot 30.000 obiskovalcev. Angleški medij The Guardian je festival uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi.

Vsako leto v septembru se v Kamniku tradicija združi z etnografijo, kulturo in zabavo. Osrednja pozornost festivala je oblačilna dediščina. Na ta, pogosto spregledan del zgodovine, opozarjajo predvsem spremljajoče razstave kot tudi številni nastopi folklornih skupin tako iz Slovenije kot tudi iz tujine.

Vrhunec prireditve je tradicionalna nedeljska povorka narodnih noš. Takrat se skozi središče mesta sprehodi več kot dva tisoč ljubiteljev in poznavalcev pripadnostnega kostumiranja. Takrat se pokažejo »narodne noše« iz različnih predelov Slovenije kot tudi iz tujine.

Že več kot štiri desetletja festival s svojim programom privablja več kot 30.000 obiskovalcev, prav tako številne medije, domače in tuje. Festival predstavlja ponos mesta, domačini pa mu radi rečejo kar “Noše”.

Organizator

Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik