Naslovnica / Dogodek / Aleš Arih: Rudolf Maister – znameniti Slovenec

Aleš Arih: Rudolf Maister – znameniti Slovenec

Društvo general Maister Kamnik je na junijski Maistrov večer na obisk povabilo zgodovinarja in predsednika mariborskega Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Aleša Ariha.

Spregovoril bo o tem, kako o Rudolfu Maistru, velikem Slovencu, razmišljajo na Štajerskem, kjer so se zgodile njegove usodne odločitve in dejanja. Gospod Arih bo med drugim predstavil odnos do Maistra od prve do druge Jugoslavije. S tem tudi odnos do Maistrovih borcev.

V preteklosti se namreč tudi strokovnjaki niso ukvarjali z zbiranjem gradiva in raziskovanjem obdobja prve vojne, nastajanja naše države in prevratnih dogodkov v Mariboru. Velik problem, ki ga je po stoletni oddaljenosti skoraj nemogoče rešiti, je umanjkanje sistematičnega pristopa do tega pomembnega obdobja v slovenski zgodovini, čeprav se je odnos do te dolgo zanemarjene tematike precej spremenil.

Slovence v zvezi z Maistrom čaka še veliko nalog, nekaj pomembnih je vendarle bilo že opravljenih: kot denimo izid zajetne monografije ob stoti obletnici bojev za severno mejo pri založbi Mladinska knjiga. Velik dosežek je prav tako, da je Maistrova knjižnica v Univerzitetni knjižnici Maribor končno dobila status kulturnega spomenika.