Oktober 2022

pet14okt20:00pet22:00Dialog, kje si?20:00 - 22:00 Kulturni dom Šmartno v Tuhinju

Čas

(Petek) 20:00 - 22:00

Lokacija

Kulturni dom Šmartno v Tuhinju

Šmartno v Tuhinju 27, 1219 Laze v Tuhinju

Podrobnosti

Župnija Šmartno v Tuhinju v petek, 14. oktobra 2022, ob 20:00 v Kulturnem domu Šmartno v Tuhinju gosti Branka Cestnika, patra iz misijonskega reda Klaretincev, župnika iz Frankolovega, teologa, filozofa in pisatelja.

Branko je znan po jasnem, treznem, uravnoteženem in razumljivo izraženem pogledu na svet in dogajanja v njem. Tega sicer redno podaja v spletnem dnevniku, priložnostno pa kot komentator v različnih medijih: “Lahko bi rekli, da živimo v posebnih, zahtevnih, težkih časih. Imamo tak občutek zaradi obilo svežih informacij s celega sveta? Je temu tako zaradi njihovega izbora, ki je močno nagnjen na stran slabega, katastrofičnega? Je tako podajanje informacij načrtno ali le posledica reka “dobra novica je slaba novica,” ki sledi človekovi padli naravi?

Morda pa je občutek teže zaradi črno-belega predstavljanja dogajanja v svetu. Ena naslavlja en del populacije, druga drugega, le malo pa je vloženega v soočenje obeh –  v dialog, odprto soočenje, kjer je zavedanje, da se absolutna resnica izkaže edino skozenj. Je dialoška podhranjenost komu v interesu? Kdo je pri tem »vojni dobičkar«?

Pogled v zgodovino kaže obdobja z različno temeljno usmeritvijo družb. Tista, usmerjena k človeku, razvoju, napredku in druga, ki so bila njihova nasprotje. Kakšna je sedanja družba, kje v njej smo verni in vsi  “ljudje dobre volje”? Lahko naše prizadevanje za dialog, solidarnost in druge temeljne vrednote odpravi občutek apokaliptičnosti tega trenutka? Nam pri tem lahko celo uspe?”

Vstop je prost.

 

Organizator

Župnija Šmartno v Tuhinju