Naslovnica / Dogodek / Drobci zamolklega časa – predstavitev knjige France Pibernika

Drobci zamolklega časa – predstavitev knjige France Pibernika

pibernikV sredo, 21. januarja 2015, vas ob 19. uri prijazno vabimo na predstavitev knjige Franceta Pibernika Drobci zamolklega časa.

Z avtorjem se bo v knjižnici Komenda (OŠ Komenda) pogovarjala Breda Podbrežnik Vukmir.

»Posebej se je zapletlo prav ob božiču 1943. Na božični večer se je oče precej zamudil pri svoji mami in teti na drugem koncu vasi ter se vračal domov, ko je že zdavnaj veljala policijska ura. Na pol poti je sredi ceste nenadoma zagledal nemškega stražarja, medtem ko ga stražar še ni opazil. Oče je presodil, da umika ni, zato se je počasi približeval stražarju. Ko ga je ta v poltemi zaznal, je takoj dvignil puško in zavpil: Halt! Hände hoch! Potem je očeta odgnal v bližnjo hišo, kjer se je nastanila komanda manjše skupine nemških orožnikov.«

O AVTORJU:

France Pibernik (Suhadole pri Komendi, 1928) je pesnik, pisatelj, esejist in literarni zgodovinar. Diplomiral je iz slovenskega jezika in književnosti na univerzi v Ljubljani. Posvetil se je profesorskemu poklicu, najprej na gimnaziji Dobrovo v Brdih, nato pa na kranjski gimnaziji. Večino svojega raziskovalnega dela namenja zamolčanim literarnim ustvarjalcem med drugo svetovno vojno in po njej, izdal je več pesniških zbirk, esejističnih in literarnozgodovinskih del ter monografij.

O KNJIGI:

16 poglavjih Pibernik zarisuje svojo življenjsko pot, ki je bila izjemno bogata in prepletena s številnimi priznanimi osebnostmi iz sveta literarnih ved. Knjiga je posvečena njegovemu pokojnemu sinu Andreju, opremljena pa je tudi z njegovimi grafikami. Franceta Pibernika v knjigi Drobci zamolklega časa spoznamo kot pesnika in vsestranskega intelektualca, hkrati pa tudi kot izjemno rahločutno osebo.