Naslovnica / Dogodek / Fotografska razstava Odsev preteklosti: Cianotipija

Fotografska razstava Odsev preteklosti: Cianotipija

 

Vljudno vabljeni na odprtje fotografske razstave Odsev preteklosti: Cianotipija, članov Foto kluba Kamnik, ki bo v sredo, 17. februarja 2016 ob 20. uri v Domu kulture Kamnik.

Odsev preteklosti je vsakoletna razstava Foto kluba Kamnik, ki je namenjena oživljanju in predstavitvi starih fotografskih tehnik. Danes bi temu rekli alternativna fotografija. Iz perspektive današnjega časa morda res deluje eksotično, nenavadno, lahko tudi primitivno, vendar ne smemo pozabiti, da je doba digitalne fotografije v primerjavi z dobo analogne fotografije pravzaprav zanemarljiva. V slabih 200 letih razvoja se je v analogni fotografiji uporabljalo vrsto postopkov, ki niso bili sprejeti, so veljali za manjvredne, bili kmalu pozabljeni, pa vseeno doživeli renesanso in danes zopet postajajo priljubljeni med fotografi, ki jim analogna fotografija še vedno pomeni izziv in veselje. Eden takih postopkov je tudi cianotipija.
Postopek je leta 1842 odkril angleški znanstvenik in astronom John Hershel. Kljub razmeroma enostavnemu postopku, cianotipija že v samem začetku ni uživala pretiranega ugleda, saj je zanjo značilna modra barva veljala za nepriljubljeno. Uporabljala se je pretežno za reprodukcijo načrtov, diagramov in zapisov, z njo so izdelovali razglednice in fotograme. V primerjavi z ostalimi postopki je bila omejena v smislu izdelave povečav, saj je končni izdelek enak velikosti originala. Poleg tega je veljala za »preveč enostavno« in ni nudila primerljivih rezultatov z ostalimi tehnikami. Vse to je botrovalo, da je cianotipija že kmalu po svojem nastanku utonila v pozabo. Vse do sredine 60. let prejšnjega stoletja, ko se je začela njena renesansa. Zanjo značilna modra barva ni bila več ovira, številni umetniki, ne samo fotografi, so postopek začeli uporabljati pri izdelavi svojih del, ga modificirali in uporabljali na različnih podlagah. Danes velja za enega najbolj priljubljenih starih fotografskih postopkov, saj je zaradi relativno enostavnega procesa primeren za vsakega, ki ima veselje do domačega ustvarjanja.
V Foto klubu Kamnik smo se zato odločili, da letošnjo razstavo Odsev preteklosti posvetimo tej nekoč pozabljeni, a danes ponovno priljubljeni tehniki izdelave fotografij. Namen je bil predvsem seznanitev s postopkom, ter pridobitev teoretičnega in obrtnega znanja, zato je bila odločitev o vsebini razstavljenih fotografij prepuščena posamezniku. Namensko narejene ali pa iz arhiva izbrane fotografije so tako dobile nove podobe, ki jih lahko občudujemo na tokratni razstavi. Morda bo tako cianotipija koga opogumila, da bo v prihodnje svojo samostojno razstavo posvetil modremu tisku.

(avtor teksta: Egon Bajt)

Razstavo si boste lahko ogledali do 13. aprila 2016 v času uradnih ur Doma kulture Kamnik (v ponedeljek in petek od 9h do 14h, ter od torka do četrtka od 9h do 17h).