Naslovnica / Dogodek / Galerijski večer: KUSTOS V GOSTEH – DR. FERDO ŠERBELJ

Galerijski večer: KUSTOS V GOSTEH – DR. FERDO ŠERBELJ

 

Dr. Ferdo Šerbelj, kustos muzejski svetnik Narodne galerije, je eden naših najpomembnejših poznavalcev baročnega slikarstva. Ena od zadnjih njegovih razstav s podnaslovom Izzvenevanje nekega obdobja je prikazovala prav konec tega sijajnega obdobja. Toda nikoli ga ni zanimalo samo to obdobje, ampak je prav tako raziskoval umetnost drugih časov in kulturnozgodovinskih stvaritev. Je eden naših redkih strokovnjakov, ki zna z neponarejenim žarom prikazati čare starejše ali mlajše umetnosti, zato se vedno vsi radi udeležimo njegovih vodstev v galeriji ali na terenu. Dr. Šerbelja zanima kar nekaj specialnih tem, med njimi so: otroci v umetnosti, križev pot, kulturna in umetnostna zgodovina slovenske Štajerske, spomeniki …

Po njegovi zaslugi smo spoznali tudi nekatere slikarje, ki jih je prvi celovito predstavil npr.: Antona Cebeja, Antona Postla, od »tujih« pa Antonia Parolija, Ignaza Franca Flurerja, slikarje Lichtenreiterje. Napisal je kar nekaj monografij o posameznih umetnostnih spomenikih, od katerih moramo omeniti vsaj dolenjsko romarsko pot Žalostna gora nad Mokronogom, bližnje Groblje in vsem dobro znano monografijo o sv. Primožu nad Kamnikom. Od zaključenih poglavij naše umetnostne preteklosti pa je temeljito obdelal poznobaročno slikarstvo in baročno slikarstvo na Goriškem.

Poleg tega je avtor in soavtor številnih razstav v svoji matični hiši Narodni galeriji, med njimi so: Upodobitve ljubljanskih škofov, Umetnine iz Prekmurja in Nove postavitve stalne zbirke, če omenimo same nekatere večje. Njegove avtorske prispevke najdemo v številnih publikacijah, tudi v poljudnih, v katerih je ljubiteljem umetnosti živo približal starejšo umetnost; tako tudi v Kamniškem zborniku. Kamnik in okolico je vzljubil že na prvi ekskurziji, ko je prof. Nace Šumi mlade študente popeljal na sv. Primoža nad Kamnikom. Skratka, če bi povzeli vse dosedanje delo dr. Šerbelja, bi ga na kratko najbolje označili z motom: zaljubljen v lepoto baroka, tega bogatega obdobja, ki je tudi na Slovenskem rodilo mogočen in obilen sad.

Na svojstven način nas bo popeljal tudi po razstavi Starejša slikarska zbirka iz depojev MMK.

Vljudno vabljeni!