Naslovnica / Dogodek / Ivan Cankar in Velika vojna

Ivan Cankar in Velika vojna

Na letošnjem zadnjem Maistrovem večeru bo ddr. Irena Avsenik Nabergoj predstavila Ivana Cankarja in njegov odnos do prve svetovne vojne.

Kako je Cankar izkusil in občutil nasilje in bližino smrti v vihri prve svetovne vojne? Kako se s smrtjo sooča v svoji literaturi in v svojem osebnem življenju? Kakšne so morebitne podobnosti in razlike med njegovim pisanjem o kolektivni in osebni smrti, eni osrednjih tem takratnega razmišljanja in pisanja, ter sočasnim pisanjem slovenskih in evropskih literatov?

Predavanje bo osvetlilo Cankarjev odnos do prve svetovne vojne, kakor se kaže v njegovem življenju in v njegovih delih. Predstavilo bo pisateljevo služenje vojske v Judenburgu leta 1915 in njegova druga osebna doživetja, v katerih je občutil težo vojnih grozot, predvsem pa njegovo umetniško besedo v letih vojne. V zbirki črtic Podobe iz sanj (1917), napisani v okoliščinah stroge državne cenzure, Cankar zavrača vojno in nasilje ter izrazi vizijo svetlejše prihodnosti slovenskega naroda.

Pisateljeve zapise o prvi svetovni vojni, v katerih odmevajo vojne grozote v doživljanju vojakov in civilistov, bomo tudi primerjali z nekaterimi sočasnimi evropskimi in ameriškimi pisatelji, pesniki in zgodovinarji.
Vabljeni.