Naslovnica / Dogodek / Kamnik sreča Indijo

Kamnik sreča Indijo

Večer indijske glasbe s kamniškim priokusom in podobe Indije v fotografiji.

Vabimo vas na indijsko – kamniški večer, ki bo obarvan s fuzijo indijske klasične glasbe in glasbeno interpretacijo kamniških odličnih glasbenikov, ki se jim bodo pridružili na odru ter z razstavo indijske fotografije, ki se bo zgodil v soboto, 21. maja 2016, ob 20. uri v Domu kulture Kamnik.

Častni gost večera bo indijski veleposlanik v Sloveniji, njegova ekscelenca Sarvajit Chakravarti, večer pa bo odprl podžupan Igor Žavbi.

Vstopnina: 10 eur

 

O indijskih glasbenikih

Rišab Prasana je indijski glasbenik, ki igra flavto bansuri. Rodil se je v New Delhiju družini glasbenikov iz Benaresa (Severna Indija), v kateri se je glasbena tradicija igranja na šahnaj (glasbilo podobno oboi) in flavto bansuri prenašala iz roda v rod že več generacij. Rišaba sta najprej poučevala njegova strica Ravi Šankar in Rakeš Prasana Prasana. Tako se je najprej učil tehnike igranja flavte in umetnosti razvijanja indijskih melodij ali “rag”, nato pa je glasbeno izpopolnjevanje nadaljeval pri očetu in glasbenem mojstru Radžendri Prasani.

Rišab je znan po svoji glasbeni senzibilnosti, subtilnosti igranja in izjemni odrski prezenci. Izvaja solo nastope, z mednarodnimi glasbenimi projekti v Indiji in po Evropi pa je doslej raziskoval tudi svet jazza in drugih glasbenih jezikov, med drugim s švedsko skupino Dreamer Circus, duom Milap in skupino Joussour. Z bratom Radžešom Prasano je imel glasbene nastope v duetu znanem kot “Prasanna Brothers”, na mednarodnih turnejah pa je spremljal tudi očeta (Womad Festival v Avstraliji, Les routes de l’Inde (2011) v Švici, Darbar Festival (2012) v Londonu, itd). Poleg komponiranja redno vodi indijske glasbene delavnice in delavnice igranja bansurija.

Za več informacij o umetniku obiščite spletno stran:  http://rishabprasanna.webs.com/.

Sandip Banerdži je glasbenik, ki ga All India Radio uvršča med glasbenike A kategorije, tablo igra že od leta 1973. Znan je po svoji elegantni spremljavi in izjemno spretnimi solo nastopi. Pogosto ima nastope, predavanja ali vodi delavnice v tujini, je pa tudi redni sodelavec indijske radiotelevizije. Sandip je bil leta 1992 prejemnik državne štipendije indijske vlade. Izdal je več zgoščenk v sodelovanju z različnimi umetniki v Indiji in tujini. Njegov učbenik za učenje table z naslovom “Le Tabla” je izdala francoska založba ID Music. Je tudi redni sodelavec Indijskega sveta za kulturno sodelovanje (ICCR).

Igranja table se je učil pri zdaj že pokojnem Kanaju Duti, več kot 20 let pri Sandžoju Mukherdžiju in Sankhi Čaterdžiju.

Za več informacij o umetniku obiščite spletno stran:  www.sandipbanerjee.com.

Nicolas Delaigue ima povsod po Evropi, Indiji in severni Afriki koncertne nastope in uči igranja na sitar ter klasično severnoindijsko (hindustansko) glasbo. Po letih popolne predanosti tej umetnosti je uspel ustvariti povezavo med Indijo in zahodom. V francoskem Lyonu živi od leta 2011, vendar je že nastopil v Indiji, tako na prestižnih javnih kot zasebnih koncertih v Nashiku in Kalkuti. Hindustanske glasbe se je več let učil pri mojstrih sitarja Patricku Moutalu, Indradžitu Banerdžiju, Ustadu Šahidu Parvezi, Sugatu Nagu in nato naredil stilistični povzetek prejetega znanja. Vedno je raziskoval nove dimenzije glasbenega izražanja in tako sodeloval v številnih eksperimentalnih projektih v glasbi in na področju indijske tradicionalne umetnosti. Z Ronujem Madžumdarjem in Indradžitom Banerdžijem je sodeloval pri izdaji Plesa hudiča ali “La danse du démon” (Gallimard, 2010). Leta 2007 je ustvaril Duo Sančari in leto pozneje posnel LP ploščo. Bil je tudi član Tria Milana.

Nicolas Delaigue je kot solist ali član skupine raziskoval različne vrste glasbe, od afganistanskih gazalov do indijskega tradicionalnega plesa katak, rabridrasangita, afganistanske instrumentalne glasbe, flamenka, elektronske in rock glasbe, pa tudi evropske srednjeveške glasbe. Deluje na kinematografskem področju, namreč bil je redni solist nemih filmov v dvorani pariškega Muzeja Orsay (Pariz) in sodeloval je v filmski produkciji. Njegovo glasbo so uporabili v dokumentarnem filmu “Cast a Bhuta Bronze Mask” (režija: J. C. Plattner).

Za več informacij o umetniku obiščite spletno stran: www.nicolasdelaigue.com.