Naslovnica / Dogodek / Kolektiv Igralke: Bakice, dokumentarna predstava

Kolektiv Igralke: Bakice, dokumentarna predstava

Dokumentarna predstava Babice je nastala na osnovi pričevanj revnih starejših žensk, ki zbirajo plastenke, da lahko preživijo. V hrvaških mestih so vsepovsod, toda kdo so one? Kakšne so njihove življenjske zgodbe? Kaj jim je najbolj pomembno v življenju, kaj jim daje moč? In kako doprinesejo družbi, četudi ta morda tega ne vidi, ne šteje in ne priznava? To je predstava o delu, dostojanstvu, mladosti in starosti, preživetju in življenju žensk, ki so starejše od 65 let, na Hrvaškem. In o vseh nas.

Avtorice predstave so se povezale s štirimi ženskami, ki so si izbrale imena Albina, Ljudmila, Marta in Suzana. Na osnovi njihovih osebnih zgodb so napravile predstavo, v kateri te zgodbe povezujejo s pripovedmi svojih lastnih babic in drugih žensk, ki jih poznajo. Pozicijo starejše ženske v hrvaški družbi preizprašujejo skozi prizmo družbenih vrednot kot so socialna varnost, enakopravnost, socialna vključenost in dostojanstveno življenje. V času, v katerem je na Hrvaškem postalo »normalno« hoditi mimo oseb, ki kopljejo po kontejnerjih, avtorice razpirajo vprašanje, kje smo in kam gremo, kot posameznice oz. posamezniki in kot družba.

Avtorice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić, Tjaša Črnigoj
Režiserka in dramaturginja: Tjaša Črnigoj

Raziskovalke in performerke: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić
Socialna antropologinja: Vanda Velagić
Osebne zgodbe delile: Albina, Ljudmila, Marta, Suzana
Scenografinja: Paola Lugarić
Kostumografinja: Tanja Blašković
Izbor glasbe: avtorice in Sun Matt
Tehnični vodja predstave: Matijas Kozić
Obdelava zvoka: Sebastijan Tomažin
Oblikovalec vizualij: Oleg Morović
Grafična priprava in prelom programske knjižice: Tanja Blašković

Koprodukcija: Kolektiv Igralke (Reka), Savez udruga Molekula (Reka), KUD Transformator

Predstava traja 85 minut in nima odmora.
Foto: Miranda Legović 

ZA MAISTROV ABONMA, ZA IZVEN

Vstopnina: 17 € / 15 €*

* študenti, upokojenci

Rezervacija in prodaja vstopnic: 041 360 399 / info@domkulture.org / pisarna DKK, Fužine 10, 1240 Kamnik (pon., tor. in pet.: 10.00–12.00, sre. in čet.: 14.00–18.00), TIC Kamnik, bencinski servisi Petrol s sistemom mojekarte.si, www.mojekarte.si ter ostala prodajna mesta mojekarte.si (trafike 3dva, M holidays, itd.)

Opozorilo

​Javnih kulturnih prireditev se skladno s trenutno veljavnimi ukrepi lahko udeležijo tisti gledalci, ki izpolnjujejo predpisane zahteve v zvezi z virusom SARS-CoV-2 glede prebolelosti, cepljenosti in testiranosti (t.i. pogoj PCT ob predložitvi osebnega dokumenta). Obvezno je nošenje zaščitnih mask (kirurških ali FFP2).