Naslovnica / Dogodek / Krvodajalska akcija

Krvodajalska akcija

Območno združenje Rdečega križa Kamnik in Zavod za transfuzijsko medicino Slovenije vas vabita na krvodajalsko akcijo.

Pomembno opozorilo: Krvodajalci, ki bodo tokrat darovali kri, morajo obvezno predhodno pred krvodajalsko akcijo poklicati; 051 389 270 ali 030 716 796 ali 051 671 147, kjer jih Zavod za transfuzijsko medicino RS evidentira ter jim določil dan in uro odvzema krvi.

V slovenski družbi  ima krvodajalstvo globoke korenine in se ponaša z lepo tradicijo. Z velikim ugledom je zasidrano v naši zavesti in Slovenija sodi med tiste države, ki so na področju preskrbe s krvjo samozadostne.

K temu pripomorejo krvodajalke in krvodajalci občin Komenda in Kamnik, njihovo število namreč iz leta v leto narašča.

Kdo je lahko krvodajalec?

Krvodajalec je lahko vsakdo, ki je zdrav in se dobro počuti, je polnoleten, star manj kot 65 let z vsaj 50 kg telesne teže, ima primerno vrednost hemoglobina, krvni tlak pod 180/100, zdravim srcem, brez povišane telesne temperature, zato pred odvzemom izpolni  anketni vprašalnik o morebitnih boleznih, v laboratoriju mu odvzamejo kri za pregled, nato pa na podlagi krvnega izvida in vprašalnika zdravnik odloči, ali je darovanje varno tako za darovalca kot prejemnika krvi. Zaželeno je da je krvodajalec  na dan odvzema krvi spočit.

Krvodajalec naj pred odvzemom zaužije čaj, črno kavo, kruh, marmelado, sadje ali podobno, pomembno je da ne zaužije nič mastnega, tudi mleka in mlečne kave in da na odvzem ne pride tešč.

S seboj mora imeti veljaven osebni dokument s fotografijo.