Naslovnica / Dogodek / Krvodajalska akcija v Kamniku

Krvodajalska akcija v Kamniku

Območno združenje Rdečega križa Kamnik in Zavod za tranfuzijsko medicino Republike Slovenije, vas v sredo, 17. in četrtek, 18. februarja 2021, med 7. in 13. uro vabita na krvodajalsko akcijo, ki bo potekala v Domu kulture Kamnik.

Krvodajalci, ki bodo darovali kri morajo obvezno predhodno pred krvodajalsko akcijo poklicati na telefon 051/389 270 ali 030/716 796 ali 051/671 147, kjer jih Zavod za transfuzijsko medicino RS evidentira ter jim določil dan in uro odvzema krvi.

V slovenski družbi ima krvodajalstvo globoke korenine in se ponaša z lepo tradicijo. Z velikim ugledom je zasidrano v naši zavesti in Slovenija sodi med tiste države, ki so na področju preskrbe s krvjo samozadostne. K temu pripomorejo krvodajalke in krvodajalci občin Komenda in Kamnik, njihovo število namreč iz leta v leto narašča

Kdo je lahko krvodajalec?

Krvodajalec je lahko vsakdo, ki je zdrav in se dobro počuti, je polnoleten, star manj kot 65 let, z vsaj 50 kilogrami telesne teže, ima primerno vrednost hemoglobina, krvni tlak pod 180/100, z zdravim srcem, brez povišane telesne temperature, zato je pred odvzemom izpolni anketni vprašalnik o morebitnih boleznih, v laboratoriju mu odvzamejo kri za pregled, nato pa na podlagi krvnega izvida in vprašalnika zdravnik odloči, ali je darovanje varno tako za darovalca, kot prejemnika krvi.

Krvodajalec naj pred odvzemom zaužije čaj, črno kavo, kruh, marmelado, sadje ali podobno, pomembno je le, da ne zaužije nič mastnega, tudi mleka in mlečne kave ne, in da na odvzem ne pride tešč.

S seboj mora imeti veljaven osebni dokument s fotografijo.

Krvodajalska akcija bo potekala po navodilih NIJZ.

TUDI VAŠA KRI LAHKO REŠUJE ŽIVLJENJA!