Naslovnica / Dogodek / Lirin večer stanovskih pesmi z Janijem Kovačičem

Lirin večer stanovskih pesmi z Janijem Kovačičem

November 2019

sob09nov19:0020:30Lirin večer stanovskih pesmi z Janijem Kovačičem19:00 - 20:30 Samostan Mekinje, Polčeva pot 10, 1241 Kamnik Organizator: PSPD Lira Kamnik Vrsta prireditve:Glasbena prireditev

Čas

(Sobota) 19:00 - 20:30

Lokacija

Samostan Mekinje

Polčeva pot 10, 1241 Kamnik

Podrobnosti

Posebno mesto v vokalni glasbi imajo stanovske pesmi. Besedo stan lahko razumemo v najširšem pomenu in tako med stanovske pesmi uvrstimo vse, kar je povezano z raznimi skupinami ljudi, ki jih karkoli povezuje.

Največkrat so to dejavnosti, poklici, stroka in družbeno mesto, npr. samskost, vdovstvo, starost …
Ena takšnih pesmi, ki povezuje široko razumljene stanove, je ljudska Pesem raznih stanov, ki jo je zapela Neža Ahčin, priredil pa Franc Kramar. V njej so kmetič, fantič kot kosec, dekle kot žanjica in starček.

Ljudje istih poklicev so se že davno bolj ali manj radi povezovali. V srednjem veku so se združevali v cehe. V škofjeloškem pasijonu so omenjeni lončarji, peki, krojači, mesarji, kovači, kolarji, tkalci idr. Mimogrede – v Londonu je bil leta 1472 ustanovljen tudi ceh glasbenikov. Sicer pa so združenja sorodnih poklicev že zelo stara. Pri starih Rimljanih je bilo znano združenje ladijskih prevoznikov corpus naviculariorum.

Tem tradicionalnim »cehovskim« poklicem smo dodali še pesmi drugih, nekdaj razširjenih poklicev ali dejavnosti, npr. mlinar in pastir, dodali pa smo tudi nekaj sodobnih, bolj »obrtniških« poklicev kapitana, šoferja in gasilca. Na koncu pa bomo skupaj z Janijem Kovačičem zapeli njegovo priljubljeno pesem o problemu dela z naslovom Delam.

Andrej Misson, Škofja Loka, okt. 2019

Organizator

PSPD Lira Kamnik