Naslovnica / Dogodek / Maistrov večer: Španska gripa, najstrašnejša epidemij – predavanje dr. Zvonke Zupanič Slavec

Maistrov večer: Španska gripa, najstrašnejša epidemij – predavanje dr. Zvonke Zupanič Slavec

Na Maistrovem večeru bo strokovnjakinja s področja zgodovine medicine dr. Zvonka Zupanič Slavec spregovorila o najhujši zdravstveni katastrofi vseh časov, pandemija španske gripe, od katere mineva 100 let.

Bolezen je v nekaj mesecih pomorila 3 do 5 % svetovnega prebivalstva, več kot ga je umrlo v prvi svetovni vojni (17 milijonov). Španska gripa je divjala debelo leto, od spomladi 1918 do spomladi 1919, in trikrat obkrožila svet.

Bolezen se je širila v treh zaporednih valovih; spomladi leta 1918 kot navadna gripa, drugi val poleti je povzročil strašno morijo, spomladi 1919 pa se je spet pojavila kot običajna gripa. Španska gripa je potekala nenavadno: najhujši val je bil tisti, ki je prišel poleti in zgodaj jeseni 1918, umirali so predvsem mladi ljudje. Za večino hitrih smrti je bil usoden pljučni edem (zalitje pljuč z zadušitvijo), pri dolgotrajnejših oblikah se je gripa komplicirala s pljučnico. K visoki smrtnosti je prispevala tudi vojna, ki je trajala že četrto leto, in hude razmere v vojaških kampih. Različni podatki govorijo o 20 do 100 milijonih žrtev. V Kraljevini SHS je umrlo okoli 60.000 ljudi. Zaradi vojnih razmer so o gripi poročali le v nevtralni Španiji, po kateri je bolezen tudi dobila ime.

Vabljeni.