Naslovnica / Dogodek / Mini teater: Judovski pes
Foto: Miha Fras

Mini teater: Judovski pes

Judovski pes (The Jewish Dog, Yediot Books, 2007) je avtobiografija psa Kira, ki se rodi nemško-judovski družini Gottlieb sredi tridesetih let 20. stoletja.

Kir je poseben pes, izjemno občutljiv za človeška čustva in trdno odločen, da bo popolnoma razumel človeški govor. Roman sledi njegovemu življenju in različnim premislekom, medtem ko se prebija skozi čas druge svetovne vojne. Priča je vzponu nacizma in holokavstu, ljubezen izkusi samo pri svoji družini. Zaradi nacizma so Gottliebovi prisiljeni zapustiti dom, nesrečen splet dogodkov pa jih loči od Kira. Tega pot pelje od ljubeče judovske družine do potepuštva, divjega pasjega krdela in celo do nacističnega psa čuvaja v koncentracijskem taborišču Treblinka.

Večkrat mu spremenijo ime, v vedno bolj nevarnih situacijah se mora znajti kot ve in zna, žene ga le neustavljiv gon po preživetju, ves čas pa hrepeni po ponovni združitvi z družino Gottlieb. Kravitz jezikovno spretno in s srhljivo domiselnimi podobami in metaforami opisuje zgodovinske dogodke druge svetovne vojne, kot jih doživlja nenavadno občutljiv in pronicljiv judovski pes. Rezultat je močna in pretresljiva pripoved, Kir pa je ganljiv in nepozaben lik.

Koprodukcija: Mini teater, Prešernovo gledališče Kranj in Judovski kulturni center Ljubljana Režiser, Avtor koncepta in adaptacije, scenograf in kostumograf: Yonatan Esterkin
Prevajalka: Katja Šmid
Glasovi na posnetkih: Miha Rodman in Robert Waltl
Dramaturginja: Anja Krušnik Cirnski
Oblikovalec videa in zvoka: Vid Hajnšek
Lektorica: Mateja Dermelj
Igra: Miha Rodman

Predstava traja 80 minut in nima odmora.
Foto: Miha Fras

Za Maistrov abonma, za izven
Cena vstopnice: 17 € / 15 €*

*mladi do 26 let in upokojenci

Rezervacija in prodaja vstopnic: 041 360 399 / info@domkulture.org / pisarna DKK, Fužine 10, 1240 Kamnik (pon., tor. in pet.: 10.00–12.00, sre. in čet.: 14.00–18.00), TIC Kamnik, bencinski servisi Petrol s sistemom mojekarte.si, www.mojekarte.si ter ostala prodajna mesta mojekarte.si (trafike 3dva, M holidays, itd.)