Naslovnica / Dogodek / Miru bi rad pred gladnim hrepenenjem – pogovorni večer o Francetu Balantiču

Miru bi rad pred gladnim hrepenenjem – pogovorni večer o Francetu Balantiču

france balantič s puškoMIRU BI RAD PRED GLADNIM HREPENENJEM. (France Balantič)

Vrsta dogodka: pogovorni večer

Kraj: Knjižnica Kamnik, Ljubljanska cesta 1, Kamnik

Termin: torek, 23. junij 2015 ob 17.30 uri.

Vsebinska izhodišča: V skladu z Odlokom o ustanovitvi javnega zavoda Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS dne 15.5.2015 (34/15) in v Uradnih objavah glasila Občine Komenda dne 30.4.2015 (4/15), se je z 16. 5. 2015 Matična knjižnica Kamnik preimenovala v Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik.

Župan Marjan Šarec navaja, da je bila prva obravnava odloka na Občinskem svetu Občine Kamnik 4. marca 2015. »Zadevo je obravnaval tudi Svet zavoda knjižnice. Druga obravnava, ko je bil odlok sprejet, je bila 8. aprila. Obakrat je Občinski svet potrdil odlok brez glasu proti, torej ne držijo navedbe, da ga je podprla zgolj koalicija. En svetnik je izrazil pomislek o samem postopku, nikakor pa ni bil proti samemu preimenovanju«. Občanom občin Kamnik in Komenda je bila v podpisovanju predložena peticija proti preimenovanju že preimenovane (in v uradnih aktih objavljenega preimenovanja) kamniške knjižnice.

Iz izjave FRANCE BALANTIČ SODI V JAVNI SPOMIN SLOVENSKEGA NARODA: France Balantič je prehodil tako rekoč vse postaje slovenskega medvojnega križevega pota. Tako ga je groza troglave okupacije najprej pahnila v begunstvo. V želji po narodovi osvoboditvi je z naklonjenostjo gledal na porajajoče se odporniško gibanje v okviru Osvobodilne fronte, zaradi česar je delil usodo tolikih pokončnih Slovencev v taborišču Gonars. Po vrnitvi ga je slednjič spoznanje o izrojenosti prevladujočega slovenskega odporništva, ki se je v labirintu vojne odločilo predvsem za revolucijo in obračunavanje z domačimi ljudmi, pripeljalo v dejaven nastop zoper te strahotne stranpoti. …  Zato na Balantiča ni mogoče gledati kot na vojaka katere koli strani, marveč kot na Slovenca, ki ga je pogoltnila in ugonobila največja narodova tragedija.

Z moderatorjem mag. Blažem Otrinom se bodo pogovarjali:

Tone Ftičar, kulturni producent
France Pibernik, poznavalec pesnika Balantiča
Alenka Puhar, publicistka
ddr. Verena Perko, arheologinja in muzeologinja.

Dogodek pripravlja: Casnik.si in Demos na Kamniškem.

Dogodek bo avdio in video sneman.

Vljudno vabljeni!