Naslovnica / Dogodek / Mož in žena – a se res da?

Mož in žena – a se res da?

Župnija Šmartno v Tuhinju v četrtek, 12. marca 2020, ob 19:30 v Kulturnem domu Šmartno v Tuhinju gosti p. Petra Pučnika. Spregovoril nam bo o temeljnem človeškem odnosu mož-žena.

Odnos med možem in ženo je prostor največje bližine in največje ranljivosti.

Z leti zakonski odnos lahko napreduje – mož in žena se vse bolj sprejemata v njuni resničnosti, hitreje prepoznavata kje v odnosu sta in kje nanju preži nevarnost, ki se ji vse bolj vešče izogibata. Ubesediti znata stisko, ki jo je povzročil partner s svojim dejanjem in jo v miru predelati. Sposobna sta odpuščati

Odnos pa z leti lahko postane plitev. Vlada sivina, naveličanost, utrujenost. Oba bežita v reševanje težav otrok, ostarelih staršev, v nerganje nad družbo, službo, … Ni več volje za drobne pozornosti, hudomušnosti, poslušanje drugega in govorjenje o sebi. Nastopi obtoževanje drugega, zamerljivost, življenje postane le še obdobje, ki ga je treba preživeti.

Peter Pučnik je zakonski in družinski terapevt, salezijanec, ki veliko dela z mladimi. Enajst let je bil vzgojitelj v dijaškem domu Janeza Boska ter devet let ravnatelj Majcnovega doma in voditelj počitniških programov v Želimljem. Bil je tudi direktor Glasbene šole Rakovnik, ob tem pa je predaval vero in kulturo na Gimnaziji Želimlje. Opravil je dopolnjevalni študij in terapevtske treninge zakonske in družinske terapije, ter veliko delal s pari, posamezniki in celimi družinami. Od avgusta 2015 je direktor Zavoda Marianum Veržej.

Na simpatičen in sproščen način zna mladim, zakoncem in tistim, ki se pripravljajo na zakon, predstaviti, kako pomembno je v odnosu najprej in v prvi vrsti bližnjega sprejemati takšnega, kot je in ga ne poskušati spremeniti. Hkrati naj bi se zavedali, da svet najlažje spremenimo tako, da spremenimo svoj odnos do drugih.

Vstop je prost.