Naslovnica / Dogodek / Naši mejniki. Boji za severno mejo in Maistrovi borci.

Naši mejniki. Boji za severno mejo in Maistrovi borci.

Maj 2019

sre15maj19:0020:00Naši mejniki. Boji za severno mejo in Maistrovi borci.19:00 - 20:00 Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna 23 1241 Kamnik Organizator: Medobčinski muzej Kamnik Vrsta prireditve:Odprtje razstave

Čas

(Sreda) 19:00 - 20:00

Lokacija

Rojstna hiša Rudolfa Maistra

Šutna 23 1241 Kamnik

Podrobnosti

V Maistrovi rojstni hiši pripravljamo novo občasno razstavo NAŠI MEJNIKI; naslov, smo si izposodili iz znane Maistrove pesmi iz njegove druge pesniške zbirke Kitica mojih.

Z razstavo, ki jo bomo odprli 15. maja 2019 ob 19. uri, bomo obudili spomin na dogodke pred sto leti, ko so po končani prvi svetovni vojni in razpadu Avstro-Ogrske nastajale nove meje in nove države; tudi za Slovence. S podnaslovom Boji za severno mejo in Maistrovi borci s kamniško-domžalskega območja pa smo želeli še posebej opozoriti na to, da je del razstave namenjen fantom in možem iz nekdanjih občin Kamnik in Domžale, ki so kot prostovoljci odhajali na pomoč Rudolfu Maistru in Korošcem.

O vsem tem boste videli, prebrali in tudi slišali v posnetih spominih na Maistrove borce: ki so po končani štiriletni moriji spet odšli na bojišče, tokrat za svojo pravo domovino.

Organizator

Medobčinski muzej Kamnik