Naslovnica / Dogodek / Noč knjige 2017

Noč knjige 2017

April 2017

pet21apr18:00Noč knjige 201718:00 Vrsta prireditve:Družabna prireditev

Čas

(Petek) 18:00

Podrobnosti

Odkar je Unesco 23. april proglasil za svetovni dan knjige, ga slavimo po vsem svetu, zadnja leta tudi ponoči. S knjižnim ponočevanjem so začeli v Nemčiji, ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem, izjemno prodorna Noč knjige sorodne srčne krvi od leta 2012 poteka na sosednjem Hrvaškem, leta 2014 pa je v sodelovanju s hrvaškimi kolegi prvič zaživela tudi v Sloveniji in Srbiji. Premierno slovensko Noč knjige je na svetovni dan knjige pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco soustvarilo 79 krajev – in ničkoliko knjižnih zanesenjakov – po Sloveniji in v zamejstvu.

Noč knjige ima poslanstvo – obsijati pozabljeno in čudovito notranje bistvo. Povrniti upanje in zaupanje v drugega. In nas opomniti, da sveta danes ne spreminjamo ne z bombami ne s številkami, pač pa z zavedanjem, kdo smo – vsak zase in drug drugemu, naravi in živalim. Svet se spreminja in prebuja s knjigo v roki. Z branjem prižigamo luč prihodnosti.Noč knjige je naš odgovor na temo časa. Luč se najjasneje vidi v temi.

Tudi kamniški šolski in splošni knjižničarji se pridružujejo letošnji Noči knjige. Pripravili so več dogodkov, ki se bodo zvrstili od 21. do 25. aprila. Program kamniških dogodkov najdete TUKAJ. V Knjižnici  Kamnik pripravljajo dva zanimiva dogodka, in sicer predavanje ddr. Verene Perko, ki bo 21. aprila ob 19. uri ter predstavitev knjige Svet ni meja, kamniškega avtorja Tomaža Humarja, ki bo 25. aprila ob 19. uri. 

21. april 2017 ob 18. uri  

Pravljična noč

S četrtimi razredi bomo izvedli pravljično noč. Brali bomo pravljice o slovenskih knjižnih junakih in nato naredili šolsko pravljično pot. Knjižni junaki so Peter Klepec, Kekec, Muca Copatarica, Kamniška Veronika, Kralj Matjaž, Martin Krpan, Maček Muri, Pedenjped, Zvezdica Zaspanka. V naslednjih dneh bomo naše prvošolčke in drugošolčke popeljali po šolski pravljični poti.

Prireditelj: Osnovna šola Marije Vere
Knjižnica Osnovna šola Marije Vere, Ljubljanska 16 a, 1241 Kamnik

21. april 2017 ob 18. uri  

Košček knjižnega neba

Noč knjige bomo preživeli v družbi Siobhan Dowd (Čisti krik) ter irske kulture in glasbe. Ustvarjalni bomo v delavnici improlige z duom Vroča župa in poslikavi usnjenega nakita. Po nočnem pohodu na Stari grad in druženjem s Harryjem Potterjem in Jane Austen bomo vihteli ljubezensko pero. Sledi bedenje ob družabnih igrah in filmskem maratonu ter slovo z meditativno zgodbo in vitaminskim zajtrkom.

Prireditelj: Knjižnica Osnovne šole Toma Brejca, Marta Grkman Repolusk
Šolska knjižnica Osnovne šole Toma Brejca Kamnik, Šutna 39, 1241 Kamnik

21. april 2017 od 19. do 21. ure

Kamniška enajsta šola o antiki

Zadnje predavanje iz sklopa petih predavanj o antiki nosi naslov: O antičnih pisalih, knjigah, knjižnicah in branju. Tako se bomo sprehodili skozi čas, ko TV, telefon in internet še niso obvladovali našega vsakdana.
Predavanje se bo končalo s pripovedjo pravljice o Nasredinu Hodži.

Prireditelj: Knjižnica Kamnik
Dvorana Knjižnice  Kamnik, Ljubljanska cesta 1, 1241 Kamnik

21. april 2017 od 9.30 do 11.30

Prireditev ob dnevu knjige na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik

  • Pripovedovalski dogodek z duom Vroča župa
  • Prebiranje avtorske poezije (dijaška pesniška zbirka Mimobežnice)
  • Lutkovna predstava: Slovenska moderna
  • Kognitivna nevroznanost: Vpliv branja in pisanja na možgane (prof. Mojca Krevs)

Prireditelj: Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik

25. april ob 19. uri (spremljevalni program)

Predstavitev knjige Svet ni meja, avtorja Tomaža Humarja ml.

Tomaž Humar, doma iz Kamnika in sin legendarnega alpinista, se je takoj po opravljeni maturi s kolesom sam podal na 209 dni in 28968 km dolgo pot okoli sveta. Domov se je srečno vrnil 28. februarja 2016. Tako je z 19 leti postal najmlajši človek, ki je s kolesom obkrožil svet.
Pogovor z avtorjem knjige, Tomažem Humarjem, bo vodil Tomaž Okorn.

Prireditelj: Knjižnica Kamnik
Knjižnica Kamnik,Ljubljanska cesta 1, 1241 Kamnik

Od 31. marca do 1. aprila- ob 19. uri (spremljevalni program)

Noč v šoli

Na Osnovni šoli Frana Albrehta bo 31. 3.–1. 4. 2017 potekala Noč v šoli, namenjena učencem 6. in 7. razreda. Učenci se bodo zvečer in v noči udeležili različnih delavnic/aktivnosti: izdelovanje glasbil, eksperimenti ponoči, ustvarjanje ponoči, izdelovanje knjižnih kazalk, knjižnična izposoja družabne igre, nočni kino … Imeli bomo tudi gostjo, pripovedovalko zgodb Bredo Podbrežnik Vukmir.

Prireditelj: Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik
Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik, Šolska ulica, 1 1240 Kamnik