Naslovnica / Dogodek / Odprtje razstave likovnih del DUŠANA ŠTRAJHARJA

Odprtje razstave likovnih del DUŠANA ŠTRAJHARJA

strajharPovabilo na odprtje razstave likovnih del slikarja DUŠANA ŠTRAJHARJA

Občina Kamnik,
v sredo, 14. oktobra 2015,
ob 16. uri.

O slikarju bo spregovoril Tone Ftičar, razstavo pa bo odprl župan Občine Kamnik g. Marjan Šarec.

Krajinske podobe Dušana Štrajharja
Tako kot mnogi kulturni ustvarjalci, ki se za umetnost niso odločali v smislu svoje profesionalne poti, se je tudi Dušan Štrajhar začel lotevati iskanja tovrstnih možnosti šele vzporedno ob odločitvi za poklic tehnično-storitvene stroke. Od izteka svojih najstniških let naprej se je v rastoči ljubiteljski maniri vse bolj zavzeto usmerjal v likovno izraznost, ki mu je preko »seznanja pogledov z zapisi občutij«, prepoznavanja specifične govorice umetnosti, narekovala sprva obotavljivo zadržane, s časom pa vse bolj odločne ustvarjalne korake. Snovanje, skozi različne motive iščoče/razodevajoče povezanost avtorja samega s seboj, umirjenje, razgovore tišine, vprašanja, postavljena sebi in drugim – dobivajo odzive in odgovore v podobah, v Štrajharjevih vse bolj izpovedno zorečih likovnih stvaritvah.
Tovrstno izražanje mu obenem pomeni tudi druženje z enako mislečimi in čutečimi, ki v (lastnih) krogotokih likovnega iščejo nekaj novega in se dotikajo tudi vedno novih problemskih izzivov. A to iskanje, nemir duha v človeku, je tudi pravi odgovor na tu–zemsko, na današnji čas, preobremenjen s skrbmi za jutri, prepoln, da bi mislili na danes, zdaj. Štrajharju sta krajina in urbana podoba, podoba mesta, vasi, naselja, tista, v katerem se likovno preizkuša – od popolnoma realističnega zajetja z ostro orisanimi linijami do svobodnejšega nanašanja barvnih plasti. O slednjem velja predvsem večji poudarek kvalitetno zastavljenemu upodabljanju krajine, kjer največkrat ne operira s čistimi barvnimi ploskvami, ampak z udarnimi nanosi zelenih in modrih odtenkov, ki nas najpogosteje vabijo v naravo pomladi in zgodnjega poletja.

V teh delih se Dušan Štrajhar izkaže kot slikar, ki zna in zmore: ne zgolj suhoparno beležiti izbrane motive pred seboj, ampak mestoma še zmeraj verne podobe avtorsko zaznamuje s koloritom osebnih (ob)čutenj.

Saša Bučan