Naslovnica / Dogodek / Odprtje razstave Starejša slikarska zbirka iz depojev Medobčinskega muzeja Kamnik

Odprtje razstave Starejša slikarska zbirka iz depojev Medobčinskega muzeja Kamnik

starejsa slikarska zbirka MMKV četrtek, 26. novembra 2015, ob 18. uri odpiramo v Galeriji Miha Maleš novo razstavo, ki bo na ogled do maja 2016. Razstava Starejša slikarska zbirka nam predstavlja drugi del umetnin, ki jih hrani Medobčinski muzej Kamnik v svojih depojih. Razstavljenih je šestintrideset slikarskih umetnin od 17. do 20. stoletja.
Nekatere umetnine imajo bolj kot izpovedno umetniško moč, vrednost samo kot dokument časa in kraja. Umetnine starejših obdobij namreč v sebi skoraj vedno skrivajo tudi kulturno-zgodovinsko sporočilo, pričujejo o času in kraju, kjer so nastale ali se ohranile, ali pa o ljudeh, njihovih okusih, duhovnih in materialnih možnostih kraja, zbiratelja. Njihova vrednost je morda tudi v naslikani ikonografski upodobitvi. Upodabljajo namreč svet, ki je sodobnemu človeku skoraj že tuj, morda teme, ki jih mladi svet komaj še pozna, upodobljence v različnih oblačilnih videzih. Vsako delo namreč nosi tudi patino svojega časa. Na tej razstavi je večji del umetnin ostal anonimen, brez imena avtorjev slikarjev ali upodobljencev ali brez obojega, a so dela zanimiva in si kljub temu zaslužijo, da se predstavijo javnosti.

Na razstavo prvič postavljamo in skušamo prvič tudi strokovno opredeliti serijo štirih plemiških portretov iz prve polovice 17. stoletja z gradu Zalog, pa najstarejši sliki Zadnja večerja in Jezusov pogovor s starši, ki izvirata iz samostanskega okolja. 19. stoletje je predvsem stoletje meščanskega portreta, tako v času do 1848, t. i. bidermajerja, kot poznejšega realizma in naturalizma. Izbrali smo kar nekaj značilnih portretov, med njimi portret imenovan Deklica, ki ga je leta 1857 naslikal dunajski slikar Carl Vogl. Prav tako je to stoletje tudi stoletje upodabljanja krajine. Iz poznega bidermajerja ali ponovnega oživljanja romantike v drugi polovici 19. stoletja predstavljamo štiri idealne gorske krajine, ki so tudi kot del skupine z originalnimi okvirji lep odraz časa, kljub temu da še ne poznamo imena avtorja. Veliko je tudi del, predvsem z religiozno vsebino, ki so bila namenjena opremi meščanskih ali kmečkih domov. To so neke vrste zasebne devocionalije in so plod baročnega ognja, ki je na Slovenskem in Kamniškem močno plapolal še v 19. stoletju in je ugasnil šele v 20. stoletju.

Razstavo spremlja obsežen in imenitno oblikovan katalog, ki nam odkriva številne zgodbe o umetnikih, ikonografskih upodobitvah, zgodbah portretirancev, številna vprašanja pa so še odprta.

Razstavo bo predstavil njen kustos Marko Lesar, v glasbenem programu pa bodo nastopili učenci Glasbene šole Kamnik.