Naslovnica / Dogodek / Otvoritev fotografske razstave Welcome home

Otvoritev fotografske razstave Welcome home

Vabimo vas na otvoritev fotografske razstave Kaje Kocjan z naslovom Welcome home. Z razstavo vas želi popeljati nazaj v svojo Bit, v stik s sabo, kar naredi skozi fotografije Narave, ki je po njenem mnenju naš prvi, edini in pravi dom. Zato se razstava imenuje Welcome home oz. Dobrodošli doma.

Razstava je produkt tako Kajinega dela na sebi kot tudi različnih načinov umetniškega izražanja, ki jih je raziskovala že od malih nog (ples, igranje kljunaste in prečne flavte, risanje). Pri 16. letih ji je oče prvič predstavil fotografijo. V zgodnjih letih svojega umetniškega izražanja se je fotografije lotevala zelo tehnično, subjekti njenih fotografij so si sledili po zahtevnosti – stavbe, ljudje, zabavni dogodki, narava. Tukaj se je zataknilo. Na njenih fotografijah narave ni bilo jasno kaj oz. kje je center fotografije, ni bilo jasnega subjekta, ni bilo niti prave kompozicije. Tako je Kaja obupala in svojega Canona s strtim srcem zaprla v predal. Leta so minevala in Kaja se svojega fotoaparata še vedno ni dotaknila.

Jeseni leta 2017 pa je Kaja začela študirati psihoterapijo. Ta študij je zelo zahteven (terapevtski) proces. Zato je Kaja potrebovala veliko časa zase. Zatočišče je našla v Naravi. V naravi je našla mir in svoj dom. Nekega zimskega popoldneva se je izgubljala po ljubljanskih gozdovih in opazila enega lepših prizorov v njenem življenju. Sonce, ki se je skrivalo za krošnjami, je s svojo svetlobo osvetlilo gozd v modre, zelene, zlate, rdeče barve. Kaja je obnemela ob tem prizoru in si rekla: “Oh, za to živim. Za take trenutke. To je Življenje.” In pritisnila svojo prvo fotografijo po skoraj desetih letih. To fotografijo z naslovom “Life” tudi razstavlja.

Otvoritev te razstave res ni “samo” otvoritev. Z razstavo vam želi približati občutek prisotnosti Bivanja, kar je predpogoj, da se vrnemo nazaj v našo moč, avtentičnost, v naše prekrasno Bitje in tako zaživimo bolj stabilno, umirjeno in polno Življenje.

Na otvoritvi bo Kaja vodila meditacijo z namenom, da nas vrne nazaj v prisotnost, preden si bomo ogledali razstavo. Namreč, s svojimi fotografijami želi približati občutek miru, doma in spokojnosti, ki nam jo Narava daje. Z nami bodo tudi Volkulje (Neža Pele, Ajda Špacapan in Tanita Rose), ki bodo intuitivno s pomočjo svojih glasov ustvarjale občutek Bivanja oz. Bitja v (svoji) Naravi.

 

Lepo vabljeni, vstop je prost!