Naslovnica / Dogodek / Pogovarjamo se o evtanaziji

Pogovarjamo se o evtanaziji

Pogovor o knjigi dr. Matjaža Zwitterja Pogovarjamo se o evtanaziji

Knjiga prihaja med slovenske bralce v času, ko so se ponovno močno razvnele razprave o pravici do evtanazije in samomora z zdravniško pomočjo. Avtor nam svoja stališča do občutljive tematike predstavlja s kar najmanj ideološkimi argumenti, zato pa s toliko več praktičnimi izkušnjami pri zdravniški obravnavi hudo bolnih.

Prav tako nam avtor jasno pokaže, kako negotovi in pravno neoprijemljivi so pojmi neznosnega trpljenja, neozdravljive bolezni, kratkega pričakovanega preživetja ali bolnikove svobodne volje, kar vse naj bi bilo pogoj za zakonsko zagotovljeno pravico do evtanazije.

Profesor dr. Matjaž Zwitter je 41 let delal kot specialist onkologije z radioterapijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, še vedno pa dela kot predstojnik Katedre za medicinsko etiko in pravo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru. Poleg tega se je kot predavatelj medicinske etike v zadnjih desetletjih tudi strokovno lotil teme o evtanaziji.

Dr. Zdenka Čebašek Travnik, specialistka psihiatrije in sistemska družinska terapevtka. V obdobju 2007-2013 je bila varuhinja človekovih pravic.