Naslovnica / Dogodek / Predstavitev knjige Jožeta Urbanije: Antonija, ostani v Komposteli

Predstavitev knjige Jožeta Urbanije: Antonija, ostani v Komposteli

compostelaV torek, 10. marca 2015, ob 19. uri, vas vabimo na predstavitev knjige Antonija, ostani v Komposteli, ki jo je napisal Jože Urbanija. Z avtorjem se bo v dvorani Matične knjižnice Kamnik  pogovarjala Breda Podbrežnik Vukmir.

»Zahajajoče sonce je pozlatilo stebre in stolpiče na katedrali v Santiagu. Dr. Salvi se je zastrmel vanje skozi okno bolniške sobe oddelka za intenzivno nego. Sedaj bi bil pravzaprav s Pablom v Ponferradi. Kaj le počne Pablo? Kako hitro sva se razšla. Toda tako pač je. Človek načrtuje, potem pa se vse postavi na glavo. V Santiago sem se želel s kolesom pripeljati pred katedralo svetega Jakoba tako kot mnogi drugi, ki sem jih vsak dan srečeval. Nekateri romarji so se utrujeni vlekli peš, drugi so bolj ali manj spočiti kolesarili. Ali pa svoje utrujenosti niso hoteli pokazati. Tudi tale moja pacientka Antonija si je želela prikolesariti pred katedralo. Ni ji bilo dano. Kdo ve, zakaj se vse stvari tako obrnejo. Tako zelo drugače, jih mi načrtujemo ali pričakujemo. Vprašujoče je pogledal proti pacientki. Pred pol ure so jo pripeljali iz operacijske dvorane. Skrb zanjo je sedaj prevzela sestra Elvira, ki je na monitorju spremljala njen srčni utrip in krvni tlak.«

Jože Urbanija se je rodil na Škrjančevem pri Radomljah. Diplomiral je na ljubljanski Teološki fakulteti, magistriral na Vseučilišču v Zagrebu, doktoriral pa iz bibliotekarstva na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je dve desetletji predaval bibliotekarstvo. Poleg strokovnih in znanstvenih člankov je objavil več literarnih del: Utrinki, Zgodbe Tomaža Slovenca, Ljubiti in živeti, Soldat Klemen in Vladati za vsako ceno!.

Osrednja junaka sta Albert in Antonija, par v srednjih letih, ujeta med rutino, poslom, denarjem in željo po bližini, ki pa jo iščeta vsak na svoj način. Antonija predlaga kolesarjenje po znani evropski romarski poti. A namesto zbližanja se zgodi nekaj drugega. Pravijo, da camino romarju pokaže, kdo v resnici je in kam vodi njegova pot.

Knjiga Jožeta Urbanije je izšla v zbirki Slovenskih večernic pri Celjski Mohorjevi družbi.