Naslovnica / Dogodek / probahodniK: Echoes in Before Time

probahodniK: Echoes in Before Time

Predstavitev kompilacije probahodniK s koncertom dveh kamniških zasedb – Echoes in Before Time.

Echoes

Veselice na Slovenskem (zabavna prireditev s plesom, pri kateri se toči pijača; SSKJ2) so znane predvsem po svojih narodno-zabavno obarvanih melodijah, ki odzvanjajo pozno v noč. Kaj pa se zgodi, ko ustaljen tok polk in valčkov prekine pravcati jam session?! Redek pojav je zbral skupino mladih ustvarjalcev, jih povezal pod imenom Echoes, ti pa so kmalu začeli ustvarjati v prostorih Kotlovnice. Zvrst, ki jo prinašajo, je zmes psihadelije, funka, rocka ter njegovih alternativnih oblik.

Before Time

Predčasniki, zmagovalci Špil lige, stari znanci kotlovniškega odra in še bi lahko naštevali. Before Time je zgodba petih mulcev, ki so s prijateljevanjem in vadenjem v glasbeni šoli ustanovili zasedbo ter se podali na pot. Ob iskanju njihovega zvoka se niso ustavili zgolj pri enem žanru. Kot se petim različnim posameznikom in njihovemu glasbenemu okusu pritiče, pa jih ne moremo uvrstiti zgolj v indie rock, funk ali psihadelijo, saj so vse to in nič od tega. Befortajmovci svoj stil iščejo še naprej, njihova avtorska dela pa so dokaz, da je važna pot, ne le cilj.

probahodniK

V osrčju vročega kotla je nastala ideja, podoba in ime, lokalno glasbeno sceno pa je prebudila nova Kotlovniška stvaritev, probahodniK. Javni natečaj Mladinskega centra Kotlovnica je k sodelovanju povabil še neodkrite bisere kamniške kotline z namenom pregleda lokalne glasbene ustvarjalnosti. Sodelujoči glasbeniki ali zasedbe so morale poslati dve avtorski še neobjavljeni skladbi, le-te pa so prišle pod drobnogled prekaljene strokovne žirije. Blaž Flerin, Matic Smolnikar in Gašper Selko so prejeli dvanajst skladb šestih različnih zasedb, ki so postale del prve izdane kompilacije na Kamniškem. Sodelujočih zasedb ne krasi le mladost, temveč raznolikost in profesionalni pristop k ustvarjanju. Izbrane zasedbe so Before Time, Echoes, Navihani Štumfki, Stin Brinovec (Killa Brin), Martin Vidmar (DaGemini) ter Teja Poljanšek s svojo mednarodno zasedbo Eleutheria. Če se je že pred časom iz ljubljanskih ulic, ”bend placov” in podobnih ustvarjalnih prostorov govorilo o tako imenovani ”kamniški sceni”, je kompilacija živi dokaz, da je le-ta še kako živa in da jo je potrebno negovati še naprej.

vstopnina: 5 EUR