Naslovnica / Dogodek / Razstava Mož besede in duha – javno vodstvo po razstavi

Razstava Mož besede in duha – javno vodstvo po razstavi

Vabljeni na javno vodstvo po razstavi Mož besede in duha, kjer bo Alenka Juvan predstavila Maistra kot pesnika, slikarja in bibliofila.

Rudolfa Maistra, moža velikih zgodovinskih dejanj, je že v preteklosti raziskovalo več znanih imen. O Rudolfu Maistru govori tudi stalna razstava Rudolf Maister – domoljub, general, kulturnik, pesnik, bibliofil v njegovi leta 2013 na novo odprti rojstni hiši v Kamniku. Tega velikega moža, ne samo po telesu, ampak tudi po duhu, skuša prikazati čim bolj na široko. Zato je vanjo vsaj delno vpeto tudi Maistrovo kulturno delovanje in literarno ustvarjanje.

Čeprav o sintagmi Rudolf Maister, general in pesnik, kroži kar nekaj sodb, obarvanih s pomislekom, da se Maistru pesniku pripisuje večja vrednost zaradi zgodovinskih dejanj Maistra vojaškega poveljnika. Tudi takšna mnenja so bila izziv za radovednost ali morda celo za prevrednotenje njegove ustvarjalne naravnanosti.

Od tod odločitev, da tokrat na ogled postavimo Maistrovo kulturno in duhovno življenje, na kar namiguje naslov te razstave: Mož besede in duha. Alenka Juvan poskuša ovrednotiti Maistrovo pesništvo in ga uvrstiti v pregled slovenske poezije; dr. Andrej Misson predstavlja številne uglasbitve Maistrovih pesmi, nekatere so celo ponarodele; dr. Vlasta Stavbar piše o bogati Maistrovi knjižnici, ki jo hrani UKM.