Naslovnica / Dogodek / Razstava Mož besede in duha

Razstava Mož besede in duha

mozbesedeinduha1Rudolfa Maistra, moža velikih zgodovinskih dejanj, je že v preteklosti raziskovalo več znanih imen. O Rudolfu Maistru govori tudi stalna razstava Rudolf Maister – domoljub, general, kulturnik, pesnik, bibliofil v njegovi leta 2013 na novo odprti rojstni hiši v Kamniku. Tega velikega moža, ne samo po telesu, ampak tudi po duhu, skuša prikazati čim bolj na široko. Zato je vanjo vsaj delno vpeto tudi Maistrovo kulturno delovanje in literarno ustvarjanje.

Čeprav o sintagmi Rudolf Maister, general in pesnik, kroži kar nekaj sodb, obarvanih s pomislekom, da se Maistru pesniku pripisuje večja vrednost zaradi zgodovinskih dejanj Maistra vojaškega poveljnika. Tudi takšna mnenja so bila izziv za radovednost ali morda celo za prevrednotenje njegove ustvarjalne naravnanosti.

Od tod odločitev, da tokrat na ogled postavimo Maistrovo kulturno in duhovno življenje, na kar namiguje naslov te razstave: Mož besede in duha. Alenka Juvan poskuša ovrednotiti Maistrovo pesništvo in ga uvrstiti v pregled slovenske poezije; dr. Andrej Misson predstavlja številne uglasbitve Maistrovih pesmi, nekatere so celo ponarodele; dr. Vlasta Stavbar piše o bogati Maistrovi knjižnici, ki jo hrani UKM.

Razstava je na ogled v prvem prostoru muzeja in na nekaj panojih pred generalovo hišo, dodan je tudi katalog. Za mlajše občinstvo, ki ga bolj privlačijo avdiovizualne predstavitve, bo zanimiv kratek film, ki smo ga posneli z recitacijami in uglasbitvami Maistrovih pesmi ter sprehodom po njegovi knjižnici.

Na odprtju razstave bo zapela Lira nekaj uglasbenih Maistrovih pesmi, poslušali bomo recitacije in si ogledali kratek film.

Vabljeni.

Alenka Juvan