Naslovnica / Dogodek / Slovenski citrarski kvartet – koncert v samostanu Mekinje

Slovenski citrarski kvartet – koncert v samostanu Mekinje

Citre so zelo priljubljen strunski instrument v alpskih deželah in tako tudi v Sloveniji. Običajno jih igramo solistično ali ob petju, lahko pa se jih združi tudi v komorne zasedbe. Čeprav jih nekateri poznajo bolj kot ljudsko glasbilo, citrarji nanje igrajo skoraj vse zvrsti glasbe.

Slovenski citrarski kvartet je bil ustanovljen leta 2000 in je še vedno edini tovrstni stalni sestav pri nas.

Zasedba je doslej posnela tri zgoščenke, poleg nastopov po Sloveniji pa gostovala tudi v Avstriji, Belgiji, Nemčiji, Italiji, na Hrvaškem ter BiH. V programu ima raznoliko glasbo – od priredb stare glasbe, preko originalnih klasičnih skladb, pisanih prav za citrarski kvartet, do jazza in slovenskih ljudskih, ponarodelih ter narodnozabavnih melodij.

SLOVENSKI CITRARSKI KVARTET
Peter Napret, Anita Veršec, Janja Brlec, Tomaž Plahutnik

S A M O S T A N M E K I N J E – Sobota, 27. avgust 2022, ob 19. uri

Vstopnine ni. Vljudno vabljeni!

 

V Slovenskem citrarskem kvartetu igrajo učitelji citer:

Peter Napret, akademski glasbenik in profesor violine (Akademija za glasbo v Ljubljani) ter citrar (Tirolski deželni konzervatorij Innsbruck). V kvartetu igra diskantne in kvintne citre ter violino. Poučuje na glasbenih šolah Velenje in Ljubljana Moste Polje ter vodi skupino Banda citrarska v Ihanu in Notice v Domžalah. Nastopa kot solist in spremljevalec različnih pevskih zasedb, večkrat pa je nastopal tudi kot solist z različnimi orkestri. Je prirejevalec, avtor učbenika za citre, organizator citrarskih prireditev in žirant na glasbenih tekmovanjih. 20 let je bil predsednik Citrarskega društva Slovenije. Za svoje delo je prejel že več priznanj.

Anita Veršec je profesorica glasbe in razrednega pouka. Citranja se je učila na Glasbeni šoli Brežice in na graškem Glasbenem konzervatoriju v Avstriji. Poučuje na Glasbeni šoli Brežice, kjer s svojimi učenci dosega visoka priznanja na citrarskih tekmovanjih in že več kot dve desetletji vodi šolski citrarski orkester, s katerimi je snemala CD plošče in nastopala na RTV Slovenija. V več krajih poučuje tudi starejše učence, najdlje pri Društvu upokojencev Litija, kjer vodi tudi njihov citrarski orkester Srebrne strune. V kvartetu igra diskantne in kvintne citre.

Janja Brlec je diplomirala na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu in magistrirala na Mozarteumu v Salzburgu, pred tem pa se je 11 let učila citer pri prof. Petru Napretu. Kot profesorica citer in klavirja poučuje na Glasbeni šoli Laško – Radeče. V kvartetu igra altovske in diskantne citre. Je naša največkrat nagrajena citrarka. Nastopa solistično in v raznih zasedbah po Sloveniji in v tujini, piše priredbe in je članica komisij na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih. Izdala je dve solistični zgoščenki Med strunami in Moments ter s svojim učiteljem Napretom projekt Slovenski venček. Posnela je tudi nekaj video spotov in napisala učbenik za citre. Janja je med bolj popularnimi citrarkami v Sloveniji tudi zaradi odličnega nastopa v TV šovu Slovenija ima talent.

Tomaž Plahutnik je učitelj citer na Glasbeni šoli Kamnik, sicer pa prof. glasbene pedagogike. V kvartetu igra basovske citre. Je eden najbolj dejavnih slovenskih citrarjev, piše priredbe, nastopa solistično, bil je član Kamniških kolednikov in ansambla Slovenija, sodeluje pa tudi z različnimi drugimi glasbeniki, predvsem pevci. S citrami je prepotoval Evropo, Avstralijo ter Severno in Južno Ameriko. Poleg nosilcev zvoka, ki jih je posnel z različnimi zasedbami, je izdal še samostojno zgoščenko ter več notnih zbirk priredb slovenskih ljudskih in ponarodelih pesmi za citre. Več skladb je priredil tudi za Slovenski citrarski kvartet. Leta 2015 je postal častni član Citrarskega društva Slovenije, leta 2020 pa mu je Zveza slovenskih glasbenih šol podelila Gerbičevo nagrado za življenjsko delo.

SPORED KONCERTA

 • J. Mešiček (1865 – 1923), prir. T. Plahutnik: Pozdrav slovenskim citrarjem
 • M. Praetorius, (1571-1621), prir. H. Oberlechner: Branle double – Courante
 • W. A. Mozart (1756 – 1791), prir. T. Plahutnik, B. Reissner, I. Jordan: Laendler, Kanon, Menuet, Contradanse en Rondeau
 • Freddy Golden (*1940): Sonatine Facile (Allegro, Adagio, Rondo)
 • Peter Napret (*1968): Fantazija na temo Gustava Ipavca
 • Venček slovenskih, prir. T. Plahutnik: Fantje po polj gredo
 • Zorko Prelovec (1887-1939), prir. P. Napret: Jaz bi rad rdečih rož
 • Harald Oberlechner (*1963): Mlinarjev valček
 • Škotska ljudska, prir. I. Jordan: Škotska balada
 • Črnske duhovne, prir.: H. Oberlechner: Grand-Sootbrook Spirit
 • V. Ovsenik (1928 – 2017), prir. T. Plahutnik: Tako zvene citre v Sloveniji
 • V. Ovsenik in S. Avsenik (1929 – 2015), prir. T. Plahutnik: Cvetoči lokvanj
 • L. Slak (1932 – 2011), prir. T. Plahutnik: Štajerska polka
 • A. Karas (1906 -1985), prir. T. Plahutnik: Glasba iz filma Tretji človek

Organizator – producent koncertnega cikla MUSICA AETERNA: Javni Sklad Republike Slovenije Za Kulturne Dejavnosti, Območna izpostava Kamnik.

Pokroviteljica FESTIVALA MUSICA AETERNA: Občina Kamnik