November 2022

sob05nov10:00sob13:00Špitavska literarna transverzala10:00 - 13:00 Špitalič

Čas

(Sobota) 10:00 - 13:00

Lokacija

Špitalič

Podrobnosti

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in ŠKTD Špitalič vas v soboto, 5. novembra 2022, vabita na Špitavsko literarno transverzalo z odkrivanjem skrivnosti, zgodovine in posebnosti Špitaliča.

Vodili nas bodo Marinka Mošnik, Valentin Hribar in še nekateri domačini.

Špitalič je leta 2019 praznoval 790 let prve pisne omembe. Odkrivali bomo njegovo zgodovino, posebnosti, izročilo in znane osebnosti iz teh krajev. V dobri uri in pol se bomo sprehodili mimo nekdanje šole, zvedeli, kje je Zjala peč, se ustavili ob razvalinah pomembnega špitala, graščine, kjer so bivale pomembne plemiške družine. Slišali bomo tudi o kmečkih uporih in pripravljenosti za boj s Turki. Ogledali si bomo cerkev sv. Antona Puščavnika, morda celo slišali zvok obnovljenih Naraksovih orgel.

Videli bomo, kako se je nekdanji kamnolom spremenil v oazo miru in kuliso za fotografiranje mladoporočencev. Slišali bomo zgodbe o: dratcaponu, o steklarni, ki ni nikoli stala, o tržaških najdenčkih, o predvojnem življenju v graščini, prisluhnili legendi o tem, kje se skriva zaklad turškega paše, …

Ob sodelovanju domačinov nas bosta vodila Marinka Mošnik in Valentin Hribar. Vsak udeleženec bo dobil vodnik z več informacijami. Priporočamo športno obutev. Potep je primeren prav za vsakogar, bo le en čisto kratek vzpon. Zaključili ga bomo s prijetnim druženjem ob dobrotah domačih gospodinj.

Zbor je ob 10. uri pred gasilskim domom PGD Špitalič.

Lepo vabljeni!

 

Organizator

KFBK