November 2022

pet04nov20:00pet21:00Volkulje: Cikel zvočnih performansov II.20:00 - 21:00 Mladinski center Kotlovnica

Čas

(Petek) 20:00 - 21:00

Lokacija

Mladinski center Kotlovnica

Fužine 10, 1241 Kamnik

Podrobnosti

Cikel zvočnih performansov temelji na sodelovanju različnih zvrsti uprizoritvenih umetnosti. Posamezen dogodek bo potekal kot zaokrožena celota v obliki vokalnega performansa treh izvajalk: Neže Pele, Ajde Špacapan, Tanite Rose, in četrtega ustvarjalca/ustvarjalke, ki s svojim izraznim sredstvom dopolni celoto, ki je vsakič znova – nova. V ospredju je atmosfera intuitivne vokalizacije, ki s plastenjem zvokov s pomočjo »looperja« gledalca postopoma popelje skozi spontano zvočno doživetje.

Tanita, Ajda in Neža so Volkulje, ki verjamejo v transformativno moč glasu in inspiracijo za intuitivno petje črpajo iz divjine narave, iščejo v globinah človeške psihe in dovolijo zakoreninjenim vzorcem, da se raztopijo in transformirajo skozi vibracije glasu.

Skozi intuitivno vokalizacijo si dopustijo, da čas utiša prepričanja, misli, želje, pričakovanja in prepusti vodenje neznanemu, ki se mu učijo zaupati. Skozi avtentičnost glasu tako raziskujejo svojo resnico, ki vibrira in dopušča intuitivno vstopanje v nove odnose; tako z vsakokratnim gostom kot z novimi občinstvi. Na ta način skušajo skupaj doseči obdobja tišine in harmonije, trenutke zvena in odzvena, ki zahteva prisotnost in povezanost, čemur se ustvarjalke posebej posvečajo.

Njihovo prepevanje temelji na improvizaciji in intuiciji, zato zvok nastaja organsko in obsega vse od preprostih izoliranih zvokov do zapolnitve zvočnega prostora s harmonijami in petjem, ki na trenutke spominja na šamansko ali ljudsko petje.

Ustvarjalke z odzivanjem druga na drugo razvijajo pesem, ki vedno ponuja tudi vsebino, ki temelji na posamičnih atmosferah; od lahkotnejših do bolj temačnih tem, ki jih lahko podpre tudi beseda. Intuitivna vokalizacija ima obenem formo zvočnega rituala, pri čemer je namen posamičnega dogodka neponovljivo doživetje, ki nas opominja, da je življenje potovanje in pot naš cilj.
Namen je gledalca / poslušalca povabiti k enkratnemu senzoričnem doživetju preko nekonvencionalnega zvočnega ustvarjanja in spodbuditi k refleksiji lastnih življenjskih ciklov.

Na drugem od treh dogodkov se bo Volkuljam pridružil Amadej Plesničar pod umetniškim imenom znan kot BubblesFractals. Amadej je tehnik računalništva in diplomant Hortikulture, trenutno je rezident VJ za Klub K4 in abstraktni umetnik, ki predstavljaja vizualizacijo zvoka in idej izgubljenih v abstraktu človeške psihe med tehnologijo in naravo.

Mladinski center Kotlovnica, 4. 11. 2022 ob 20. uri.

 

Organizator

MC Kotlovnica