Oktober 2022

pet21okt20:00pet21:00Volkulje: Cikel zvočnih performansov20:00 - 21:00 Mladinski center Kotlovnica

Čas

(Petek) 20:00 - 21:00

Lokacija

Mladinski center Kotlovnica

Fužine 10, 1241 Kamnik

Podrobnosti

Cikel zvočnih performansov temelji na sodelovanju različnih zvrsti uprizoritvenih umetnosti. Posamezen dogodek bo potekal kot zaokrožena celota v obliki vokalnega performansa treh izvajalk: Neže Pele, Ajde Špacapan, Tanite Rose, in četrtega ustvarjalca/ustvarjalke, ki s svojim izraznim sredstvom dopolni celoto, ki je vsakič znova – nova. V ospredju je atmosfera intuitivne vokalizacije, ki s plastenjem zvokov s pomočjo »looperja« gledalca postopoma popelje skozi spontano zvočno doživetje.

Tanita, Ajda in Neža so Volkulje, ki verjamejo v transformativno moč glasu in inspiracijo za intuitivno petje črpajo iz divjine narave, iščejo v globinah človeške psihe in dovolijo zakoreninjenim vzorcem, da se raztopijo in transformirajo skozi vibracije glasu. Skozi intuitivno vokalizacijo si dopustijo, da čas utiša prepričanja, misli, želje, pričakovanja in prepusti vodenje neznanemu, ki se mu učijo zaupati. Skozi avtentičnost glasu tako raziskujejo svojo resnico, ki vibrira in dopušča intuitivno vstopanje v nove odnose; tako z vsakokratnim gostom kot z novimi občinstvi. Na ta način skušajo skupaj doseči obdobja tišine in harmonije, trenutke zvena in odzvena, ki zahteva prisotnost in povezanost, čemur se ustvarjalke posebej posvečajo.
Njihovo prepevanje temelji na improvizaciji in intuiciji, zato zvok nastaja organsko in obsega vse od preprostih izoliranih zvokov do zapolnitve zvočnega prostora s harmonijami in petjem, ki na trenutke spominja na šamansko ali ljudsko petje.

Ustvarjalke z odzivanjem druga na drugo razvijajo pesem, ki vedno ponuja tudi vsebino, ki temelji na posamičnih atmosferah; od lahkotnejših do bolj temačnih tem, ki jih lahko podpre tudi beseda. Intuitivna vokalizacija ima obenem formo zvočnega rituala, pri čemer je namen posamičnega dogodka neponovljivo doživetje, ki nas opominja, da je življenje potovanje in pot naš cilj.
Namen je gledalca / poslušalca povabiti k enkratnemu senzoričnem doživetju preko nekonvencionalnega zvočnega ustvarjanja in spodbuditi k refleksiji lastnih življenjskih ciklov.

V prvem od treh dogodkov se bo Volkuljam pridružila Jéle (Jelena Soro). Jelena je etno alkimistka, vokalistka, oboistka, skladateljica in glasbena pedagoginja. Glasbo diha in za njo predstavlja tako pot kot orodje in cilj. Najbolj kreativna je v improvizaciji in ljudski glasbi, ki jo vidi kot neprecenljiv zaklad simbolno vtkanega znanja, ki direktno dostopa do kolektivnih vzorcev in arhetipov. Je avtorica projektov Balkan Open Jam, The Balkan Experience of Song and Ritual, Etno zbor Ljelje in PostArt Ensemble. Je dirigentka afriškega pevskega zbora Sankofa.
Osnovne študije glasbe je končala na ljubljanski Akademiji za glasbo kot Akademska oboistka in profesorica oboe.

Master v smeri Contemporary Performance with Production je končala na prestižnem Berklee College of Music v Valenciji, na temo Glasba in zavedanje.

 

Organizator

MC Kotlovnica