Naslovnica / Dogodek / Vzgojno izobraževalna dejavnost mekinjskih uršulink pred drugo svetovno vojno

Vzgojno izobraževalna dejavnost mekinjskih uršulink pred drugo svetovno vojno

Junij 2019

sre12jun18:0019:30Vzgojno izobraževalna dejavnost mekinjskih uršulink pred drugo svetovno vojno18:00 - 19:30 Samostan Mekinje, Polčeva pot 10, 1241 Kamnik Organizator: Samostan Mekinje Vrsta prireditve:Predavanje

Čas

(Sreda) 18:00 - 19:30

Lokacija

Samostan Mekinje

Polčeva pot 10, 1241 Kamnik

Podrobnosti

V juniju sledi sedmo predavanje dr. Damjana Hančiča o zgodovini samostana Mekinje, tokrat na temo vzgojno izobraževalne dejavnosti mekinjskih uršulink pred drugo svetovno vojno.

Mekinje – kraj z bogato več stoletno tradicijo redovništva, ki ga je v letih od 1300 do 1782 zaznamoval kontemplativni red klaris, je leta 1902 z nakupom oz. leta 1903 z naselitvijo redovne skupnosti uršulink po 120 letih služenja svetnim namenom in začetkom propadanja samostanske stavbe, zopet začel služiti dejavnosti, zaradi katere je bil pred več stoletji tudi ustanovljen. Seveda, pa so sestre uršulinke zaradi svojega v svet usmerjenega apostolskega delovanja (kljub razmeroma strogi klavzuri, ki so se jo morale v tistem času držati) in spremenjenih družbenih okoliščin dale Mekinjam in širši okolici precej drugačen pečat kot do leta 1782 še na srednjeveških temeljih sloneč red klaris – urbank. Uršulinke namreč ob zaobljubi čistosti, uboštva in pokorščine poudarjajo aktivno apostolsko delovanje med ljudmi, zlasti mladino. V njihovem redovnem življenju se prepletata molitev in vzgojno delo, zlasti vzgoja ženske mladine. V predavanju bo predavatelj osvetlil zgodovino delovanja uršulink v Mekinjah od leta 1902, ko so ljubljanske uršulinke kupile ta samostan, pa do leta 1941, ko so samostan nemški okupatorji razpustili, sestre pregnali v italijansko Ljubljansko pokrajino in zaplenili samostansko premoženje.

Vstop prost, vljudno vabljeni!

Organizator

Samostan Mekinje