November 2022

ned20nov18:00ned19:30Zaplešimo v jesen - koncert MPZ Musica Viva Kranj Primskovo18:00 - 19:30 Samostan Mekinje

Čas

(Nedelja) 18:00 - 19:30

Lokacija

Samostan Mekinje

Polčeva pot 10, 1241 Kamnik

Podrobnosti

Vljudno vabljeni na koncert Mešanega pevskega zbora Musica Viva Kranj Primskovo pod vodstvom Jana Gorjanca.

Vstop je prost.

 O ZBORU:

Mešani pevski zbor Musica viva Kranj Primskovo se uvršča med kranjske zbore z najdaljšo pevsko tradicijo: deluje že več kot 70 let.

Na dolgi pevski poti je pevce, ki so sodelovali in še sodelujejo pri zboru, kljub različnim poklicnim in življenjskim interesom povezovala ljubezen do lepe pesmi v prijeten kolektiv. Od ustanovitve do danes je namreč v zboru pelo okrog 150 pevcev, v mnogih primerih cele generacije oziroma cele družine.

Z organiziranim delom je zbor začel 1. januarja 1946, ko se je zbrala skupina pevk in pevcev, ki so v naslednjih letih prepevali kot moški, ženski in mešani zbor.

Nastopali so samostojno ali v povezavi z dramsko in folklorno skupino. Zborovsko delo kljub rahlim nihanjem ni nikoli zamrlo; kontinuiteta je predvsem zasluga dolgoletne požrtvovalne zborovodkinje Julke Mandeljc.

Stalni program zbora sega od renesančne zborovske literature do domačih in tujih narodnih in umetnih pesmi.

V koncertni sezoni 1992 je začel zbor delovati pod imenom Musica viva.

V teh letih je imel zbor številne koncerte in gostovanja doma in v tujini: na Nizozemskem, v Argentini, Avstriji, Italiji, Makedoniji, na Madžarskem, v ZDA, Nemčiji, Veliki Britaniji, na Hrvaškem. Sodeluje na vsakoletnih občinskih, medobčinskih in regionalnih srečanjih pevskih zborov. Nastopa tudi na različnih priložnostnih kulturnih prireditvah v domačem okolju in drugod. Razen tega razvija medzborovsko izmenjavo z nekaj domačimi in tujimi zbori.

Zbor se pojavlja tudi v radijskem programu. Najbolj uspeli posnetki zbora so predstavljeni na samostojnih zgoščenkah in kasetah v izdaji založbe kaset in plošč RTV Slovenija (Lepa pesem, dobra misel, Čej so tiste stezice). V letu 2017 so posneli zgoščenko Z mano se ozri.

Za svoje dolgoletno delo ga je v letu 2007 Mestna občina Kranj odlikovala z največjim priznanjem, Veliko Prešernovo plaketo.

JAN GORJANC

Jan Gorjanc je svojo glasbeno pot začel leta 2004 v Kranju pri prof. Bronislavi Prinčič, pri kateri je opravil tudi dva letnika srednje glasbene šole na Konservatoriju za glasbo Jurij Slatkonja v Novem mestu, od koder se je po opravljeni maturi na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani odpravil študirat v London.

Poleti 2016 diplomiral na Royal Colledge of Music v Londonu iz kompozicije pri prof. Harisu Kittosu in harfe pri prof. Rachel Masters.

Dejaven je kot harfist in skladatelj, aktivno pa nabira znanje in izkušnje tudi iz dirigiranja. Ustvarja vse od solističnih miniatur do večjih del za komorne zasedbe in orkestre, za katere črpa navdih z različnih področij. Večino njegovega opusa zapolnjujejo vokalno-instrumentalna dela, med katerimi so tri opere.

Kot harfist je prejemnik priznanj na mednarodnih tekmovanjih, nastopal je v več prestižnih dvoranah, med drugimi tudi v Buckinghamski palači, v Kraljevi festivalni dvorani (Royal Festival Hall) in v Gallusovi dvorani CD kot solist z Orkestrom RTV Slovenija.

Zbor Musica viva vodi od oktobra 2018. Na Regijskem tekmovanju odraslih zasedb Gorenjske 2019 je prejel posebno priznanje za obetavnega mladega dirigenta.

 

 

Organizator

Javni zavod za kulturo Kamnik