Naslovnica / NOVICE / Komunalni vestnik: Vse prej kot običajen delovni teden tudi v Komunalnem podjetju Kamnik

Komunalni vestnik: Vse prej kot običajen delovni teden tudi v Komunalnem podjetju Kamnik

Če so še v pričetku marcu vsa dela tekla po predvidenem planu,  je bilo v njegovi sredini potrebno nemudoma sprejeti konkretne odločitve glede drugačnega poteka dela. Še več. Kot pogodbeno podjetje Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik smo v Komunalnem podjetju Kamnik sprejeli veliko odgovornost tudi na področju preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom.

Dekontaminacija je tista dejavnost, ki zaznamuje tokratno poročilo. Kot nosilec gospodarskih javnih služb smo seveda dolžni zagotavljati osnovna vzdrževalna dela. Kljub temu, da se je v teh dneh za slehernega posameznika dodobra spremenil vsakdan, so bile razsežnosti del za dežurne službe s področja oskrbe s pitno vodo, odvajanja odpadnih in padavinskih voda ter pogrebnih storitev vse prej kot običajne. Govora je zlasti o spoštovanju vseh priporočil ter navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, upoštevanju danih smernic, planiranju in razporejanju dežurnih ekip, torej o vsem tistem, kar je neizbežno za trenutno tekoče izvrševanje nujno potrebnih del. Stanju navkljub je še vedno potrebno zagotavljati oskrbo s pitno vodo, kontrolirati klorinatorje, prevažati pitno vodo, pregledovati črpališča, organizirati 24 urno dežurno pogrebno službo idr.

Preventivni ukrepi

Še pred razglasitvijo epidemije smo v Komunalnem podjetju Kamnik ukinili uradne ure na sedežu službe, vsa dela pa so se izvajala nemoteno vse do petka 13. 3. 2020, ko smo obenem pričeli z aktivnostmi po navodilih Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik ter se pri preostalem delu omejili le na nujna vzdrževalna dela. Ukinili smo vsa nenujna terenska dela, do preklica smo ukinili menjavo vodomernih števcev. Z začetkom tedna smo preklicali vsa napovedana praznjenja greznic in MKČN, pogrebna služba pa poteka po sistemu vnaprejšnje najave strank po telefonu.

Razkuževanje prostorov in vozil

Ob pojavu okužbe v občini Kamnik se na pobudo CZ izvaja redna dezinfekcija javnih površin, v teh dneh najbolj izpostavljenega Zdravstvenega doma Julija Polca in njihovih reševalnih vozil. Otvoritev dekontaminacije se je zgodila že v petek 13. 3. 2020, ko smo se lotili OŠ Frana Albrehta. Dezinfekcija se je izvedla znotraj vseh razredov, po hodnikih in stopniščih ter ostalih pomožnih objektih šole (telovadnica). Enak postopek se je v naslednjih dneh zgodil tudi na podružničnih šolah na Vranji Peči, v Tunjicah, v Mekinjah in Nevljah. Redno se razkužuje sledeče javne površine – avtobusne postaje (Nevlje, Mekinje, glavna postaja v Kamniku, Ljubljanska cesta, Kranjska cesta, Šmarca) in železniške postaje (Duplica, Zaprice, Graben, Šmarca), klopi v centru mesta, parkih, ob igriščih in na pokopališčih ter športno igralne površine (Keršmančev park, Titanova brv, Kovinarska cesta, park na Jakopičevi idr.; medtem ko ostala igrišča v upravljanju Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik do nadaljnjega ostajajo zaprta). Redno se dezinficirajo tudi pokopališke klopi in mrliške vežice (pred in po zaključku pogreba).

Koronavirus in pitna voda

Naj povemo, da oskrba s pitno vodo na območju oskrbovanega sistema, tudi v času širjenja okužbe s koronavirusom, v občini Kamnik poteka varno in nemoteno. Naše službe na osnovah HACCP sistema še naprej skrbijo za kontrolo in nadzor vseh vodovodnih sistemov tako, da se zagotavlja dobava čiste vode. Vodovodni sistemi se nadzorujejo daljinsko, kot tudi z osebnim pregledom objektov in naprav s strani pooblaščenih nadzornikov. Izvaja se kontrola klorinatorjev in skrbi za prevoz vode do Somarčka. V skladu z načrtom HACCP se je izvedlo nujno čiščenje vodovodnega objekta na Lesenem. Odpravili smo dve okvari na vodovodnem sistemu, ki sta se zgodili v Bistričici oz. na Žalah (Mili Vrh). Nujnega praznjenja greznic v preteklem tednu ne beležimo, zagotovljeno pa je neprekinjeno delovanje vseh komunalnih čistilnih naprav in črpališč, za kar so potrebni njihovi redni pregledi (Košiše, Tunjiška mlaka, Tunjice, Potok, Žale idr.).

Naj v nastali situaciji povemo, da trenutno ni dokazov o preživetju virusa COVID-19 v pitni vodi ali kanalizaciji in da po doslej dostopnih informacijah prisotnost le-tega v pitni vodi ni bila ugotovljena nikjer po svetu – koronavirus naj bi po do sedaj znanih podatkih za preživetje potreboval gostitelja.

Ker čiščenje greznic in MKČN ni nujno potrebna storitev, in se trenutno ne izvaja, naj velja opozorilo, da se ob povečani uporabi razkužilnih in čistilnih robčkov ti ne mečejo v stranišča pač pa izključno v koš za smeti. S takšnim ravnanjem povzročamo zamašitve in izpad delovanja naprav. Ker je v danih razmerah vzdrževanje omejeno in se izvaja po posebnem protokolu, je odgovornost doslednega spoštovanja pravil na naši strani. Ob tem se moramo zavedati, da vsak intervencijski ukrep, ki ga naši zaposleni izvajajo ob upoštevanju vseh danih navodil NIJZ, predstavlja potencialno nevarnost za nadaljnje širjenje virusa.

Poseben protokol za izvajanje pogrebnih storitev

Poleg navedenega je seveda potrebno izvajati tudi pogrebne storitve. V času preprečevanja širjenja okužbe velja poseben protokol tako za naše zaposlene pri prevzemu pokojnika in izvedbi pogreba, kot tudi svojce pokojnika in ostale žalujoče. Pogrebno službo smo organizirali skladno z navodili NIJZ. Vse, ki bi potrebovali pogrebno storitev pozivamo in naprošamo k upoštevanju nujnih ukrepov in spoštovanju vnaprej določenega protokola. Svojce pokojnikov oz. naročnike pogreba prosimo, da se za ureditev pogrebne slovesnosti v naših poslovnih prostorih predhodno najavite. Točen termin prihoda sporočite na našo dežurno številko: 041 625 524.

Prosimo vas, da se glede ureditve pogreba pokojne osebe na sedežu podjetja zglasita največ dve zdravi osebi. Prevzem pokojnika in izvedba pogreba bosta potekala v skladu s priporočili NIJZ (upoštevanje priporočene razdalje, omejitev pogrebne slovesnosti le na svojce oz. najožje prijatelje). Obveščamo vas, da bo predstavnik naše dežurne službe ob sprejemu strank iz preventivnih razlogov nosil ustrezno zaščitno opremo (maska, rokavice), prav tako bo poskrbljeno za dezinfekcijo mrliških vežic pred in po končanem pogrebu.

Obveščamo vas, da začasna prepoved zbiranja večjega števila ljudi velja tudi za pogrebne svečanosti. Posebni ukrepi veljajo v primeru obiska mrliških vežic, kjer je potrebno upoštevati posamično vstopanje in upoštevanje minimalnega časa kropljenja kot tudi upoštevanje priporočene razdalje, v kolikor to dopuščajo poslovilne vežice. Izrekanje sožalja poteka brez rokovanja. V primeru civilnega pogreba, ki ne bo potekal le v ožjem družinskem krogu, se tekom celotnega ceremonialnega programa upošteva priporočena razdalja 1,5 m. V primeru cerkvenega pogreba se ta izvede skladno z izrednimi navodili Katoliške cerkve za preprečevanje širjenja COVID-19. Pogrebi se opravijo brez pogrebne svete maše in samo ob prisotnosti najožjih sorodnikov. V primeru  pogreba pokojnika, ki pripada drugi verski skupnosti, se ta izvede skladno z navodili in ukrepi posameznih skupnosti, ki veljajo na področju omejevanja koronavirusa.

Občanke in občane Kamnika obveščamo, da smo v času uradnih ur dosegljivi na naši telefonski številki: 01 8391 731 in info@kpk-kamnik.si.

Uporabnike pozivamo, da za morebitna nenujna vprašanja uporabljajo elektronske poti naših posameznih služb, za nujne zadeve pa pokličejo na telefonske številke dežurnih služb.

Verjamemo, da bomo v tem ranljivem in iz izkustvenega vidika izredno pomembnem obdobju, znali stopiti skupaj. Iz spoštovanja do soljudi, zlasti do potencialno najbolj ogroženih. Velikokrat sta za korak naprej potrebna dva koraka nazaj. Počasi in z vztrajnostjo – do tedaj pa: ‘Ostanite doma, ostanite zdravi’.
Komunalno podjetje Kamnik d.o.o.   

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve