Naslovnica / KULTURA / Kulturni dogodek na predvečer mednarodnega dneva žensk

Kulturni dogodek na predvečer mednarodnega dneva žensk

V počastitev mednarodnega dneva žensk je v Kavarni Veronika v Kamniku potekal glasbeno-pesniški večer, v katerem so nastopili Zlatan Čordić – Zlatko, Miša Černak, Nina Osredkar in Simon Skalar, dogodek pa je povezovala mag. Julijana Bizjak Mlakar.

Uvodne besede nekdanje ministrice za kulturo in poslanke državnega zbora mag. Julijane Bizjak Mlakar so bile namenjene več kot stoletnemu boju žensk za delovno, ekonomsko, socialno in politično enakopravnost, ki poteka po vsem svetu. Opisala je dosedanje dosežke na področju enakopravnosti obeh spolov in navedla bodoče izzive na tem področju, za katere si prizadevajo številni ljudje obeh spolov.

Občinstvo, ki je do zadnjega kotička napolnilo mestno kavarno, je ne glede na pisano medgeneracijsko strukturo v nadaljevanju programa vidno uživalo ob izvajanju pesmi znanega slovenskega glasbenika, raperja Zlatka – Zlatana Čordića.

Navdušila jih je tudi poezija pesnice, novinarke, avtorice besedil slovenske popularne glasbe Miše Čermak, ki je občinstvu predstavila nekaj pesmi iz svojih dveh pesniških zbirk in tekste slovenskih popevk, za katere je napisala besedila.

Nastopajoča umetnika sta bila med tistimi umetniki, ki so prispevali, da je bila kljub nasprotovanju lastnikov komercialnih radijev sprejeta zakonska novela nekdanje ministrice za kulturo,  zaradi katere lahko na javnih radijskih frekvencah še slišimo glasbo, zapeto v slovenščini.

V čudovitem vzdušju mestne kavarne je občinstvo prisluhnilo tudi poeziji kamniške pesnice Nine Osredkar, ki je predstavila pesmi iz svojih pesniških zbirk Odmevi in Utrinki. Za slednjo zbirko upamo, da bo kmalu izšla.

Kulturni dogodek je s svojimi skladbami zaokrožil kamniški umetnik, pedagog in skladatelj Simon Skalar.

Takšnih vrhunskih kulturnih dogodkov si še želimo.

S. Kalač