Naslovnica / ŠPORT / Mariborčani so zadnja ovira na poti do finala

Mariborčani so zadnja ovira na poti do finala

Odbojkarji Calcit Volleyja so v četrtfinalu končnice 1. DOL za moške na obeh tekmah premagali Hišo na kolesih in se zanesljivo uvrstili v polfinale, kjer se bodo pomerili z Mariborom. Prav Mariborčani so jim v zadnjem krogu rednega dela prvenstva »ukradli« drugo mesto na prvenstveni lestvici, zato jim ni bilo treba igrati v četrtfinalu končnice. Prva tekma bo na sporedu v torek, ob 20. uri, v ŠD Kamnik, povratna pa v petek, 5. aprila, ob 19. uri. V drugem polfinalu se bosta pomerili ekipi ACH Volleyja in Salonit Anhova.

V zadnjih krogih rednega dela državnega prvenstva so imeli kamniški odbojkarji veliko nihanj v svoji igri, kar jih je na koncu stalo drugega mesta na prvenstveni lestvici. Toda v četrtfinalu končnice je bilo teh nihanj veliko manj, na dveh tekmah pa so Kranjčanom prepustili le en niz, pa še to potem, ko so si že zagotovili napredovanje v polfinale.

»Vedeli smo, da bomo morali proti Kranjčanom na obeh tekmah prikazati zelo dobro igro, če se bomo želeli uvrstiti v polfinale. Velik del posla smo opravili že v Kranju, ko smo zmagali s 3:0, zato nam je bilo na povratni tekmi lažje, saj sta nam napredovanje zagotavljala že dva osvojena niza. V prvih dveh nizih smo prikazali zelo dobro igro, v tretjem je prišlo do padca, toda v četrtem spet ni bilo nobenih dvomov. Zadevo smo vrnili na svoje mesto in se zasluženo veselili še druge zmage v četrtfinalu,« je po zmagi nad Kranjčani dejal Aleksandra Ivković, organizator igre kamniške ekipe, ki je prejšnji četrtek proslavil 29-ti rojstni dan.

Prav darilo bo zanj prišlo šele konec tega tedna, seveda, če bo s soigralci uspešen še v polfinalu končnice. Nasprotnik bo vse prej kot lahek, kajti Mariborčani so bili v zaključku rednega dela prvenstva nezaustavljivi, v zadnjem krogu pa pred polno dvorano Tabor Kamničanom niso oddali niti niza.

»Mislim, da smo od te tekme dvignili ravne svoje forme in da smo dobro pripravljeni na oba obračuna z Mariborčani, ki imajo mlado, nadarjeno ekipo in so zagotovo najbolj prijetno presenečenje letošnjega prvenstva. Ampak vseeno mislim, da se lahko uvrstimo v finale, če bomo obe tekmi odigrali na ravni, ki smo jo sposobni. Vse skupaj bo veliko bolj jasno že po torkovi tekmi, ki jo bomo igrali pred svojimi navijači. Z njihovo pomočjo in ob svoji kakovostni igri lahko pridemo do zmage, s katero bi bili korak bližje finalu. Zavedamo pa se, da se bo v petek igrala še povratna tekma,« je v napovedih previden Ivković.

Od zadnjega obračuna med Kamničani in Mariborčani so minili že trije tedni. Vmes varovanci Sebastijana Škorca, z izjemo pripravljalnih tekem, med drugim so bili tudi v Srbiji, drugih tekem niso imeli, medtem ko je Calcit Volley igral na zaključnem turnirju srednjeevropske lige, kjer je bil tretji, odigral pa je še dve četrtfinalni tekmi s Hišo na kolesih.

»Veliko število tekem predvsem v januarju in februarju, ko smo imeli še veliko težav s poškodbami, je bil razlog, da smo padli v formi, verjetno pa tudi drugega mesta po rednem delu tekmovanja. Po tekmi z Mariborom smo imeli kar nekaj časa, da smo se spočili, predvsem pa, da smo lahko normalno trenirali in popravili svoje napake, saj zato v času peklenskega ritma tekem ni bilo časa. Že na zaključnem turnirju Mevze se je videlo, da se vračamo v formo, mislim pa, da smo to potrdili tudi na obeh tekmah s Kranjčani, zato z optimizmom čakamo na morda najbolj pomembni tekmi v letošnji sezoni,« se ugodnega razpleta nadeja Ivković.

Tudi v polfinalu končnice se igra po pokalnem sistemu, tako da bo že v petek znano, ali bodo v finalu zaigrali kamniški ali mariborski odbojkarji. Prva tekma drugega polfinalnega obračuna bo na sporedu v sredo, ko bodo Kanalci gostili aktualne slovenske državne prvake.

Prvi polfinalni tekmi končnice 1. DOL za moške

Torek, 2. april: Calcit Volley – Maribor (ŠD Kamnik, 20.00), sreda, 3. april: Salonit Anhovo – ACH Volley (ŠD Kanal, 19.00).

Miha Štamcar