Naslovnica / NOVICE / Na očiščenem Starem gradu je ponovno zaplapolala kamniška zastava

Na očiščenem Starem gradu je ponovno zaplapolala kamniška zastava

Okrog sto dobro razpoloženih prostovoljcev, ki so prišli iz vseh koncev občine, je z udarniško akcijo očistilo Stari grad. Barikade, ki so še zgodaj zjutraj ovirale dostop do priljubljene izletniške točke so padle in zagorele na kresu, v ognju očiščenja, iz katerega se utegne že kmalu, kot ptič feniks, dvigniti vrsto let zapuščen in zanemarjen Stari grad. Za obetavno napoved novega preporoda najlepše razgledne točke v občini, pa je, na očiščenem gradu, ponovno zaplapolala kamniška zastava.

Kljub temu, da je Zofka, ki je godovala včeraj, zjutraj še pošteno praznila svoj pregovorni mehur, to ni odvrnilo stotine prostovoljcev, ki so se, ob pol osmih zjutraj, z namenom, da očistijo dolgoletno kamniško sramoto, zbrali na Starem gradu.

ciscenje_stari_grad51

Po jutranjem postroju ob kavici in odličnem pecivu, darilu prijaznih prostovoljk, so se zbrani, ki jih je občina, kot organizator akcije, prijetno presenetila s priložnostnimi spominskimi majicami, po kratkih navodilih razdelili v skupine in se lotili dela.

ciscenje_stari_grad57

Ob vstopu v prostore gostišča, je večina sprva za kratek čas osupnila nad razdejanjem in zanemarjenostjo objekta, nato pa se je sto parov rok spremenilo v čistilno reko, po kateri je vsa navlaka in krama, ki se je bržčas že leta in leta nabirala v zatohlih in zapuščenih prostorih, začela seliti proti kontejnerju, ki je bil domala v hipu poln. Pa ne le eden, kajti s Starega gradu so bili odpeljani štirje zvrhano polni kontejnerji ter trije veliki tovornjaki najrazličnejših smeti in odslužene krame.

ciscenje_stari_grad74

Kljub temu, da je še kar pošteno deževalo, so zunaj zabrenčale motorne žage, pod katerimi so padle razvpite palisade, ki so še nedavno tega onemogočale dostop do gradu, hkrati pa so zabrnele tudi motorne kose, pod katerimi je začela padati visoka trava na dostopih v okolici objekta.

Odlično razpoloženi udeleženci čistilne akcije, so se vsake toliko časa namuznili ob kaki zanimivi »najdbi«, med katere pa zagotovo niso sodili številni mišji kakci in umazanija, ki se je, že kdo ve kako dolgo, nabirala po vseh kotih.

ciscenje_stari_grad83

Po izpraznitvi prostorov, kjer so večino težaškega dela opravile močne moške roke, so v ženskih rokah zapele metle in krpe, okenska stekla so se ponovno zasvetila, v pritličju nekdanjega gostinskega lokala, pa je bilo kmalu moč razbrati, da so med rdečimi tudi bele ploščice, tako da je zapuščen in zanemarjen objekt začel hitro kazati povsem drugačno podobo.

Dobre volje udeležencev čistilne akcije se je kaj hitro nalezlo tudi vreme, saj je prenehalo deževati, za nekaj kratkih trenutkov, pa se je med koprenami meglic pokazalo celo sonce, kot bi hotelo pozdraviti »osvoboditev gradu«. Dež je povsem pojenjal, kamniški udarniki, pa so se razpršili v okolici poslopja ter začeli z urejanjem okolice.

ciscenje_stari_grad23

Na dvorišču je zagorel ogenj, ki se je, ob nenehnem dolaganju različnega, povečini že dodobra načetega, trohnečega in preperelega lesa, razrastel v velik kres, katerega očiščujoči plameni so požirali leseno kramo, posekano grmovje, manjše drevje in plevel, ki je jemalo prostor in omejevalo prečudovit razgled na okolico. Razen barikad in ograj je padla tudi nekakšna lopa oz. nadstrešek, kot vse, tudi ta poln krame in prostor med razvalinami Starega gradu je naenkrat ponovno lahko zadihal, ob plamenih ognja, pa so se lahko, od znoja in dežja premočeni čistilci, pogreli in osušili.

Ko so zvonovi okoliških zvonikov v dolini oznanili poldne, je bilo večino dela že opravljenega. V notranjosti objekta je potekalo le še fino čiščenje, udeleženci pa so se zagnali na dostope in v dobršni meri, kolikor je bilo danes pač mogoče, vsaj v bližini objekta.

ciscenje_stari_grad212

Seveda bo na Starem gradu v prihodnosti potrebno postoriti še marsikaj, ampak udeleženci današnje čistilne akcije so uspeli doseči vsaj to, da nam zaradi zanemarjenosti Starega gradu ne bo potrebno biti (tako) nerodno pred obiskovalci in gosti. Že kaj kmalu, pa se lahko nadejamo, da bo na priljubljeni izletniški točki znova moč popiti vsaj kak čaj, sok ali pivo.

Med udeleženci današnje akcije je bilo moč najti kopico znanih obrazov, na čelu z županom, ki se je, kljub temu, da je imel kasneje v dolini protokolarne obveznosti s poroko zlatoporočencev, pošteno zakopal v delo, oz. kot se temu reče, si je, na nesnagi svojih predhodnikov, z veseljem umazal roke. Pri svojem početju, pa ni bil sam, kajti akcije se je, poleg številnih prostovoljcev, udeležilo domala celotno vodstvo občine in kamniškega Zavoda za šport in turizem, kar nekaj zaposlenih iz občinske uprave, vključno z direktorjem Ivanom Kendo, še posebej pa sta se izkazala podžupana Igor Žavbi in Matej Slapar, ki sta se z veliko zagnanostjo lotila najzahtevnejših opravil, poleg vsega drugega vešče gonila kramp in motorno žago, ter si zagotovila, da bosta, v primeru, da jima bo volilna sreča na prihodnjih volitvah morda nenaklonjena, zagotovo dobila delo vsaj pri opravljanju javnih del, ali med kamniškimi komunalci. Precej slabša je bila svetniška udeležba, ampak tisti svetniki, ki so se akcije udeležili, so si malico, z zagnanim delom in prizadevnostjo več kot zaslužili.

ciscenje_stari_grad351

Omeniti je treba tudi močno, in to dobesedno močno, udeležbo članov Street Workout Kamnik, ki so opravili dobršen del težaških del, vse skupaj pa ne bi teklo tako gladko brez podpore članov PGD Šmarca in Kamnik, ki so poskrbeli, da sta bili na prizorišču tudi elektrika in voda, na prizorišču akcije.

Zagotovo bi si vsi udeleženci današnje čistilne akcije ter tudi vsi, ki so na različne načine pomagali, da se je akcijo lahko izpeljalo, zaslužili, da se jih omeni in pohvali vsakega posebej, bi pa lahko s tem, da koga pozabimo omeniti naredili veliko krivico.

Nedvomno lahko rečemo, da je bila akcija izvrstno organizirana, vsak udeleženec, ki je v njej, na takšen ali drugačen način sodeloval, pa je na svoj način prispeval k njeni uspešni izvedbi, saj so vsi skupaj, kot ogromen par rok, opravili veliko in dobro delo, ki ga je moč opaziti že na prvi pogled.

Ob pogledu na prostor Starega gradu, kjer bo zagotovo potrebno vložiti še nemalo truda in dela, je bilo z obrazov vseh sodelujočih moč razbrati veliko zadovoljstvo in veselje, ki se je še posebej izrazilo ob simboličnem dvigu kamniške zastave ter kasnejšem veselem in sproščenem druženju ob harmoniki in zasluženem likofu.

Pa ne zaradi tega, kot zmotno menijo nekateri skeptiki, da bi drugim odnašali zadnje plati in pospravljali svinjarijo, ki so jo zakrivili in povzročili drugi, ampak preprosto zaradi tega, ker nam je našega mesta in naše občine mar, in ker, naveličani jamranja, negativnosti in najrazličnejših izgovorov, z nekaj dobre volje in kolektivnega duha, družno in v sodelovanju lahko marsikaj hitro in učinkovito naredimo. Nenazadnje je to naše mesto, naša občina, kot je naš, ponovno, tudi Stari grad, ki ga od danes nič več ne kazijo planke in barikade.

Tovrstne udarniške akcije, ki sicer niso več najbolj »moderne«, pa ne podirajo zgolj konkretnih ovir in ograj, ampak tudi planke v glavah.

Hvala vsem!

Več o utripu in dogajanju na čistilni akciji, pa si lahko ogledate v spodnji, res obsežni fotogaleriji ter videoprispevku, ki ga je posnel Matic Maček.