Naslovnica / KULTURA / Na Selih so uprizorili veseloigro Trije vaški svetniki

Na Selih so uprizorili veseloigro Trije vaški svetniki

Člani ŠKD Sela so sinoči v Marijinem domu na Selih, ob režijski pomoči Andreje Humar Gruden, v premierno uprizorili zabavno veseloigro Trije svetniki.

Včerajšnji večer na Selih je bil za tamkajšnje prebivalce, ki so do zadnjega kotička napolnili župnijski Marijin dom, zagotovo nekaj posebnega, saj so imeli, po kdo ve kolikem času, znova moč prisostvovati gledališki predstavi v izvedbi domače, še povsem sveže dramske skupine, ki je v najžlahtnejši maniri vaškega amaterskega gledališča, s kakršnim se je nekdaj ponašala vsaka vas, ki je dala kaj nase, prav imenitno in zabavno uprizorila veseloigro Trije vaški svetniki.

Kljub temu, da je omenjena gledališka skupina, ki deluje v okviru ŠKD Sela, nastala šele pred nedavnim, so se njeni člani povsem suvereno spoprijeli z uprizoritvijo veseloigre Trije vaški svetniki, domala burleskne zgodbe o čistunskih vaških varuhih javne morale,  ki se med preganjanjem sladostrastnih ljubezenskih pregreh, kakršnim so se v času svoje mladosti kaj radi udinjali tudi sami, soočijo tudi s kosmato in tudi drago plačano kosmato vestjo starih grehov.

Posrečeno izbrana zgodba, ki se je domala zlila z dvorano Marijinega doma na Selih, je med obiskovalci predstave na povsem nevsiljiv način sprožala salve smeha, pri čemer sami igralci niti niso imeli hudo težkega dela, saj je bilo nemalokrat dovolj že to, da se je ta ali oni, v svojem igralskem kostumu zgolj pojavil na odru.

Dobro uro trajajoča predstava je, navzlic manjšemu neudobju prenatrpane dvoranice, v katero bi le stežka spravili še kakega obiskovalca, minila domala prehitro, skorajda še nedolžna igralska zasedba pa je uspela obiskovalce premierne uprizoritve spraviti v dobro voljo in ustvarila povsem zadovoljiv vtis.

Člani Športno-kulturnega društva Sela, še posebej pa vsi, ki so sodelovali pri nastanku in izvedbi predstave, si zagotovo zaslužijo vse pohvale, s samo predstavo pa bi se lahko, če bi z nekaj improvizacije spustili oz. sproščeno sprostili jezik v bolj domače, morebiti celo tuhinjsko narečne vode, ter pri nekaterih igralcih omilili pretirano in nepotrebno kriljenje z rokami, povsem brez zadrege podali tudi na kako gostovanje, ali pa nastopili celo na kakem srečanju slovenskih amaterskih gledaliških skupin.

Skratka, predstava je bila prav simpatična in zabavna, njeni ponovitvi pa si lahko v Marijinem domu na Selih, ogledate tudi danes,  in sicer ob 15. in 18. uri.

Fotogalerija