Naslovnica / Pavliha / Na Svetem Primožu se že v kratkem obeta uvedba dovolilnic za dostop in vzpostavitev redne avtobusne linije

Na Svetem Primožu se že v kratkem obeta uvedba dovolilnic za dostop in vzpostavitev redne avtobusne linije

Obiskovalce priljubljene rekreativno-izletniške točke Sveti Primož nad Kamnikom je te dni precej razburilo širjenje in utrjevanje ceste na razdalji med Prelesjem in Svetim Primožem. Uradno naj bi šlo za urejanje ceste potrebe odvoza lesa, čeprav gre v resnici za pripravljalna dela mnogo obsežnejšega načrta. Cesta do Svetega Primoža naj bi bila asfaltirana že letos, za obiskovanje Svetega Primoža, pa naj bi bile že kmalu uvedene tudi posebne dovolilnice.

Kot smo uspeli, zaenkrat sicer še neuradno, izvedeti iz dobro obveščenih krogov, naj bi občinski svetniki že na današnji seji izgubarskemu podjetju Velika planina odvzeli del sredstev, ki jih se jih bo namenilo urejanju avtobusnih postajališč na relaciji Stahovica – Sveti Primož nad Kamnikom ter izgradnji obračališča s postajališčem pri tamkajšnji romarski cerkvi. V kolikor bodo sredstva dopuščala, pa bo cesta od Stahovice do Svetega Primoža asfaltirana že do konca letošnjega leta. Razen tega naj bi, na tajni in za javnost zaprti točki, svetniki v prvem branju obravnavali tudi Predlog Pravilnika o obiskovanju Svetega Primoža, s katerim naj bi se vzpostavil red.

Nekoliko presenetljiv ukrep je, po mnenju strokovnjakov s področja varstva narave nujen, saj velika množica obiskovalcev, po grobih ocenah naj bi Svetega Primoža nad Kamnikom vsako leto obiskalo nekje med 150-200 tisoč obiskovalcev (med 500 in 600 dnevno), predstavlja resno grožnjo naravi. Pohodniki, rekreativci in drugi obiskovalci Svetega Primoža namreč povzročajo tako imenovano pohodniško oz. turistično erozijo, saj na podplatih svojih čevljev, običajno v obliki blata, manjšega kamenja ter prahu, nevede s pobočja letno odnesejo za približno 15-20 ton materiala. Odnos materiala je še posebej zaskrbljujoč v deževnih in mokrih dneh, ko je turistično-pohodniška erozija še posebej izrazita.

Spričo tega so predlagali nujen ukrep, da se za obisk Svetega Primoža uvede posebne pohodniške dovolilnice. Vsakemu občanu občine Kamnik bi letno pripadala dva brezplačna obiska, medtem ko bi moral za vsak nadaljnji obisk plačati erozijsko turistično takso v višini 1,4 € na obisk. Prebivalci KS Kamniška Bistrica in KS Črna, bi imeli pravico do 5-ih brezplačnih obiskov letno, za vsak nadaljnji obisk, pa bi morali plačati erozijsko turistično takso po znižani stopnji v višini 0,7 evra. Dovoljen bo največ en obisk dnevno in največ trije tedensko.

Predlog Pravilnika o obiskovanju Svetega Primoža predvideva tudi nekoliko nižje takse za člane športnih društev in organizatorje športnih prireditev, medtem ko bodo morali obiskovalci, ki obiščejo Svetega Primoža več kot 100 krat letno, pridobiti posebno letno dovolilnico, ki bo stala 120 € letno, katere upravičenost bodo morali dokazati z veljavnim zdravniškim spričevalom. Upokojenci in študentje bodo dovolilnice lahko prišli po 20% nižji ceni.

Z novim Pravilnikom o obiskovanju Svetega Primoža, bo v veljavo stopil urnik dostopov na Svetega Primoža, saj trenutno pri obiskovanju le-tega trenutno vlada popoln nered. Nekateri obiskovalci namreč priljubljeno izletniško točko obiskujejo tudi ob najbolj nemogočih urah, tudi ponoči, pri čemer s škripajočimi pohodnimi čevlji, udarjanjem pohodnih palic, nekateri pa celo z žvižganjem in petjem, motijo mir prebivalcev ob poti ter vznemirjajo nočni počitek tamkajšnje živine in perutnine, kar se že vrsto let odraža s stalnim upadom proizvodnje jajc in mleka. T.i. nočna liga, ter razne športne prireditve, ki vsebujejo prehitro hojo in tek, pa bodo prepovedane.

Obisk Sv. Primoža bo odslej, z veljavno dovolilnico, tako možen le med 6. in 20. uro med tednom ter med 9. in 21. uro ob dela prostih dneh.

Ker se na občini zavedajo, da se obiskovalci Sv. Primoža obiskovanju le-tega ne nameravajo zlepa odreči, so sklenili, da se na Svetega Primoža uvede redna avtobusna povezava, zato se z lokalnim prevoznikom že dogovarjajo o uvedbi redne avtobusne povezave Stahovica-Sv. Primož. Na relaciji naj bi vozil t.i. PrimožBus, oz. manjši avtobus, ki ga v Kamniku že poznajo pod imenom KamnikBus.

svprimoz_avtobus

Trasa nove avtobusne proge z označenimi postajališči.

Avtobus bo potnikom ustavljal na urejenih postajališčih Calcit, Vegrad, Pri kontejnerju, Prapretno, Prelesje, Malo znamenje, Apnena dolina, Pri koritu in Sveti Primož, vozil pa naj bi vsako polno uro. Cena povratne vozovnice naj bi znašala 3,5 evra. V ceno vozovnice bo že vključena erozijska taksa ter čaj v okrepčevalnici, možno pa bo kupiti tudi mesečne vozovnice. Prevoznik si obeta, da bo na omenjeni relaciji letno prepeljal okrog 100.000 potnikov, sama proga, pa naj bi bila ena izmed rentabilnejših v občini.

Na občini se obetajo, da bo uvedba dovolilnic poskrbela tudi za to, da se Sveti Primož razbremeni, del prometa pa ponovno preusmeri na novo osvojeni Stari grad.

Poleg že omenjenih novosti, pa bo na poti oz. cesti poskrbljeno tudi za večjo varnost, saj naj bi policisti, še posebej v času vikendov, v prihodnje precej poostrili nadzor nad psiho-fizičnim stanjem pohodnikov in voznikov ter prekoračitvam dovoljene hitrosti, ki naj bi odslej znašala največ 30 minut za celotno prehojeno pot.

In ko smo že pri voznikih. Asfaltirana cesta do Svetega Primoža bo odprla tudi številne druge možnosti za razvoj turizma v občini, saj se za novo cesto že zanimajo tudi organizatorji avtomobilističnih in motorističnih gorsko-cestnih hitrostnih preizkušenj.

O novostih s Sv. Primoža bomo še poročali.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve