Naslovnica / ŠPORT / Odbojkarji so bili na finskem blizu zmage

Odbojkarji so bili na finskem blizu zmage

Odbojkarji Calcit Volleyja so na prvi tekmi drugega kroga pokala Challenge gostovali na Finskem, kjer so proti ekipi Savo Volley Kuopio izgubili z 2:3 (22, -17, 24, -23, 8). Povratna tekma bo na sporedu 16. januarja v Kamniku. V soboto, 22. decembra, pa bodo Kamničani na zaključnem turnirju pokala Slovenije v Kanalu, ob 15.30, v polfinalu igrali proti Črnučam.

Savo Volley Kuopio – Calcit Volley  3:2 (-22, 17, -24, 23, 8)

Siilinjärvi – Dvorana Ahmon Koulu, gledalcev 725, sodnika: Apanowicz (Nemčija), Bagde (Turčija).

Savo Volley Kuopio: Siltala 19, Penttinen 1, Mäattänen, Häyrinen 17, Ivanov, Heiskanen, Savonsalmi, Raadik 17, Kawaguchi – libero, Ojansivu 4, Kaatrasalo 2, Leikas (L), Lehtonen 5. Trener: JukkaTuovinen.

Calcit Volley: Hribar (L), Bregar 2, Golob (L), Jereb 1, Ratek 1, Vidmar 20, Babkov, Štalekar 10, Lakner 3, Kotnik 8, Štembergar Zupan 18, Ivković 3. Trener: Aleš Hribar.

Savo Volley Kuopio, ki je lani nastal z združitvijo bolj znanega Sampo Volley Pielavedena in Kuopio Leka Volleyja, in Calcit Volley, sta v svojih državnih prvenstvih trenutno na drugem mestu, obe ekipi pa želita v letošnji sezoni pustiti večji sled tudi v pokalu Challenge. Čeprav se bo o napredovanju odločalo šele po novem letu v Kamniku, pa je bil za obe ekipi še kako pomemben njun prvi medsebojni obračun.

V prvem nizu so bili večinoma v vodstvu domači odbojkarji, ki so tekmo začeli brez svojega reprezentanta Olli-Peekke Ojansiva, zato pa je s finsko odbojkarsko legendo Anttijem Siltalo. Finci so vodili z 8:6 in 16:13, pred vstopom v končnico tudi z 21:19. Na 21. točki so jih Kamničani ulovili, delno tudi ob pomoči domače ekipe, ki je v prvem nizu naredila deset lastnih napak, v končnici pa so izkoristili svojo prvo zaključno žogo.

Če so bili v prvem nizu odbojkarji Kuopia tisti, ki so naredili več lastnih napak, so bili v drugem to Kamničani. V domači ekipi sta se razigrala Siltala in Eetu Häyrinen, za nameček tudi sprejem gostov ni bil več na ravni iz uvodnega niza. Tudi po zaostanku šestih točk (10:16) se varovanci Aleša Hribarja niso približali razigranim domačinom, ki so drugi niz zanesljivo dobili.

Tudi v tretjem nizu je bila prednost vse do končnice niza na strani domačih odbojkarjev, pri katerih se je razigral še Estonec Andrus Raadik. Kuopio je vodil že z 21:16, vendar se Kamničani niso predali. Predvsem Primož Vidmar in Andrej Štembergar Zupan sta se izkazala z igro v napadu, Kamničani so se izkazali tudi v obrambi, kar je prineslo popoln preobrat in vodstvo Calcit Volleyja z 2:1 v nizih.

V četrtem nizu so bili po zaostanku dveh točk (14:16) slovenski podprvaki tisti, ki so pred vstopom v končnico niza bili bližje končni zmagi, saj so povedli z 21:19. Tokrat so bili v končnici bolj zbrani finski odbojkarji, tako da je zmagovalca odločal peti niz. V njem so na menjavo strani z dvema točkama prednosti odšli finski odbojkarji, ki do konca tekme niso več popuščali. V kamniški ekipi sta imela Vidmar in Štembergar Zupan premalo pomoči soigralcev, toda tudi minimalni poraz daje Calcit Volleyju realne možnosti za uvrstitev v polfinale pokala Challenge.

Miha Štamcar