Naslovnica / ŠPORT / Odbojkarski spektakel v Kamniku

Odbojkarski spektakel v Kamniku

Sreda bo v Kamniku dan za odbojko, kajti ne zgodi se ravno pogosto, da v enem najbolj odbojkarskih mest v Sloveniji gostuje italijanska ekipa. Pa ne samo ena, kajti Calcit Volley ima kot edini klub v Evropi v četrtfinalu pokala Challenge žensko kot moško ekipo, tako da bosta v istem dnevu v Kamniku gostovali kar dve italijanski ekipi, obe iz Monze. Aktualne slovenske pokalne zmagovalke se bodo v povratni četrtfinalni tekmi z ekipo Saugella Monza pomerile ob 17. uri, medtem ko bodo kamniški odbojkarji ekipo Vero Volley Monza gostili ob 20. uri.

V petek so bile varovanke Gregorja Rozmana na dobri poti, da še tretjič v letošnji sezoni premagajo Novo KBM Branik, z zmago pa bi bile zelo blizu najmanj drugemu mestu po rednem delu državnega prvenstva, s tem pa bi se izognile igranju v četrtfinalu končnice. Toda po vodstvu z 2:0 v nizih, so popustile, čeprav so imele v četrtem nizu dve zaključni žogi za končno zmago, vendar so se morale na koncu zadovoljiti le s točko.

»Nekaj grenkega priokusa je po porazu sicer ostalo, vendar dekletom ničesar ne očitam, saj vem, da so dale vse od sebe. To je šport, to je odbojka! Včasih ti da, včasih ti vzame. Do konca rednega dela prvenstva so še tri tekme, ki jim moramo odigrati na najvišji ravni, prvenstvo še ni odločeno, vse je še odprto, najbolj pomembno pa je, da je še vse v naših rokah,« se je s porazom v Mariboru sprijaznil Gregor Rozman, trener kamniških odbojkaric, ki je vso pozornost že usmeril v sredin obračun s Saugello Monzo.

V Italiji so se Kamničanke dva niza dobro upirale trenutno četrtouvrščeni ekipi italijanske Serie A, ki je v nedeljo v domačem prvenstvu s 3:2 premagala Cuneo. Najbolj učinkoviti igralki sta bili Serena Ortolani in Edina Begić, njihov trener Miguel Angel Falasca Fernandez pa je ob njima večji del tekme igral še z Alexis Adams, Danielle Hanckock, Lauro Melandri, prosto igralko Chiaro Arcangeli in Anne Buijs, ki jo je v četrtem in petem nizu zamenjala Hanna Orthmann.

»Verjamem, da so se dekleta čez vikend spočile, pozabile na grenkobo iz Maribora in da bodo z mirnimi glavami igrale proti Monzi. Tako močna ekipa ne prihaja prav pogosto v kamniško športno dvorano, zato upam, da bo dvorana polna in da nas bodo gledalci podprli ter uživali v dobri odbojki. Dejstvo je, bo Monza v vlogi favorita, kar je potrdila že na prvi tekmi, toda če bomo s servisom vršili konstantni pritisk na njihove sprejemalke, lahko odigramo dobro tekmo. Več kot bo žoga v polju in na mreži, težje nam bo,« pa je Rozman spregovoril o pričakovanjih na povratni četrtfinalni tekmi z ekipo iz Monze, ki je prejšnjo sredo doma slavila s 3:0 (19, 18, 7).

Pozabiti na utrujenost in uživati v igri

Podobno kot dan prej odbojkarice Calcit Volleyja, so tudi v soboto kamniški odbojkarji dobro vstopili v obračun s kanalskim Salonitom, vendar je veliko število tekem v zadnjem obdobju pustilo svoj davek. Predvsem so Kamničani naredili veliko lastnih napak na servisu, kar so domačini izkoristili, tako da si tri kroge pred koncem rednega dela državnega prvenstva kar tri ekipe z istim številom točk delijo drugo mesto.

»Že nekaj časa z ACH Volleyjem igramo še enkrat toliko tekem kot drugi člani prve lige, zato se niti ne čudim, da je prišlo do padca zbranosti. Verjetno bi bilo tako tudi, če bi bili v polni zasedbi, ob tem pa je bila na drugi strani zelo kakovostna zasedba, ki jo Salonit zagotovo ima. Po dobri igri v uvodnem nizu smo imeli nekaj časa težave na podaji, potem se nam je podrl sprejem, padli smo še na servisu in vse to je na koncu prineslo poraz,« je o gostovanju v Kanalu spregovoril Aleš Hribar, trener odbojkarjev Calcit Volleyja.

Kamničani so pred 14 dnevi na prvi četrtfinalni tekmi pokala Challenge v prvem nizu presenetili Vero Volley Monzo, ki je na koncu slavila s 3:1 (-23, 17, 20, 18). »Prvi niz smo odigrali zelo dobro, v nadaljevanju je prišla do izraza večja kakovost italijanske ekipe. Dejstvo je, da bo Monza tudi na povratni tekmi favorit, vendar bo to tekma, v kateri bomo lahko uživali v igri. Želim si le, da bi bili videti na igrišču kot ekipa, da se ne bo pojavila utrujenost, predvsem pa, da ne bi staknili kakšne nove poškodbe,« si želi Hribar.

In kako igrati proti Monzi? Gre za ekipo, ki je dobro pokrita na vseh igralnih mestih, kar se je potrdilo že na prvi tekmi. Naša priložnost bodo float servisi, ki jih Italijani niso navajeni, saj večinoma sprejemajo skok servise. Prav float servisi bi nam lahko prinesli prednost, kajti vse drugo je v njihovo korist. Za nameček so v letošnji sezoni odigrali veliko manj tekem od nas, prav tako nimajo težav s poškodbami.«

Vero Volley Monza, ki ima svoje korenine v Milanu, proti Kamničanom pa so bili na prvi četrtfinalni tekmi najbolj razpoloženi Čeh Donovan Džavoronok, Bolgar Viktor Josifov in mladi Avstrijec Paul Buchegger. V italijanski SuperLegi so ta teden počivali, ker je bil na sporedu zaključni turnir italijanskega pokala,  sicer pa so trenutno na osmem mestu.

Miha Štamcar