Naslovnica / KULTURA / Pastirji Dušana Letnarja

Pastirji Dušana Letnarja

V avli Doma kulture Kamnik je bila sinoči odprta fotografska razstava Dušana Letnarja – Pastirji, ki jo je avtor posvetil pastirjem in pastiricam na Veliki planini.

Fotografska razstava Dušana Letnarja je drugačna kot bi bilo morda lahko pričakovati od razstave, ki je neposredno povezana s srčiko velikoplaninskega življenja, saj bomo na njej zaman iskali idilične prizore iz življenja in nemalokrat domala kičaste upodobitve lepot, ki jih ponuja največja pašna planina nad Kamnikom. Razstava je namreč posvečena ljudem, pastiricam in pastirjem, ki ustvarjajo in ohranjajo pristen utrip Velike planine ter le-tej, v turistični poplavi, še vedno dajejo dušo.

pastirji letnar 10

 

Serija portretov pastirjev je nastajala več let, na razstavi pa je predstavljenih 12 portretov domačinov, ki pasejo živino v planšarskem naselju na Veliki planini, fotografije pa so nastale, kot bi lahko temu rekli, še na star ogenj, s pomočjo srednjeformatne kamere in filma, kar je v času digitalne fotografije domala nostalgično garaštvo, lahko pa tudi svojevrsten poklon rokam, ki iz vimen, namesto molznih strojev, izvabljajo mleko iz katerega nastajajo tudi trniči.

pastirji letnar 1

 

Tudi pričujoča razstava portretov na katerih so upodobljeni pastirji in pastirice, povečini starejši ljudje, ki se še spominjajo pristne podobe in zgodb planine iz starih časov, je nedvomno dragocen dokumentarni zapis prelomnega časa, ko se, v nenehni dirki s časom, z vse večjo melanholično nostalgijo oklepamo in spominjamo starega, ga občasno, največkrat zgolj v dekorativne namene tudi obujamo, medtem ko v ležernosti novodobnega udobja vseeno raje posegamo po novem, instantnem… Dokler morda za nekaj trenutkov ne pobegnemo kam višje, kjer ni tak greh, če po grlu že v zgodnjih jutranjih urah zdrsi kaka gliste strašeča žganica in kjer čas, vsaj dokler se ne oglasi telefon, teče še skoraj po starem.

pastirji letnar 4

 

Razstava portretov pastiric in pastirjev z Velike planine bo v Domu kulture Kamnik, v času uradnih ur (v ponedeljek in petek od 9h do 14h, ter od torka do četrtka od 9h do 17h), na ogled do 9. novembra 2015.