Naslovnica / Pavliha / Po novem letu obvezna registracija harmonik

Po novem letu obvezna registracija harmonik

Lastniki harmonik pozor! Po novem letu boste morali svoje inštrumente obvezno registrirati ter vpisati v nacionalni register glasbil, vse harmonike pa bodo opremljene s posebnim elektronskim modulom, ki bo, razen še nekaterih drugih funkcij, v vsakem trenutku omogočal sledljivost inštrumenta.

Spričo vse številčnejših kraj harmonik in vse pogostejših zlorab tega priljubljenega inštrumenta nacionalnega pomena, je vlada sprejela uredbo, ki z novim letom uvaja obvezno registracijo vseh harmonik v državi. Po mnenju vlade naj bi ukrep pripomogel k zmanjšanju števila kraj dragocenih inštrumentov, hkrati pa uvedel tudi nujno potreben red pri igranju na vse bolj priljubljeni inštrument.

Ob obvezni registraciji, ki bo predvidoma stala okrog 90 evrov za posamezno harmoniko letno, bodo lastniki harmonik prejeli identifikacijsko ploščico z zaporedno številko harmonike ter poseben  elektronski modul, ki bosta od novega leta dalje obvezna oprema vsake harmonike v državi, igranje neregistrirane harmonike pa se bo obravnaval in sankcioniral kot prekršek.

Izboljšana identifikacija in sledljivost inštrumentov

Registrska tablica bo omogočala hitro identifikacijo in poreklo inštrumenta, v elektronskem modulu pa skriva tudi GPS sledilna naprava, ki bo v vsakem trenutku omogočala sledljivost in geografski položaj harmonike, kar bo pomagalo odkriti ukradene inštrumente, hkrati pa izboljšati tudi zakonske odnose v glasbenih družinah, saj bo lahko zaskrbljen zakonski partner prek spleta lahko v vsakem trenutku spremljal, kje se nahaja njihov domači glasbenik. Obenem je modul opremljen tudi z uro, merilcem in snemalnikom zvoka ter napravo za merjenje pretoka zraka v mehu, katerega namen je sprotno pošiljanje telemetričnih podatkov v državni zbirni center. V zbirnem centru bodo vodili statistiko o številu harmonik v Sloveniji, številu preigranih ur, kakovosti igranja ter lestvico največkrat zaigranih skladb, ki bo sprotno posredovana SAZAS-u. To bo, na pošten in nesporen način, pripomoglo k reglednejšemu in učinkovitejšemu varovanju avtorskih pravic. Po mnenju predstavnikov vlade gre za pravičen ukrep, tako za avtorje, kot tudi za izvajalce glasbe oz. lastnike harmonik, saj bodo prispevek plačevali zgolj po številu dejansko zaigranih skladb.

Elektronski modul bo deloval na baterijo, ki zdrži nekako dva dneva, polni pa jo manjši vetrni generator, ki izkorišča pretok zraka v mehu harmonike. To bo vse lastnike harmonike na nek način spodbudilo tudi k redni vadbi oz. igranju na inštrument, saj bodo organi pregona inštrument s prazno baterijo obravnavali kot neregistriran.

Brez alkotesta in blokade meha

Prvotno besedilo uredbe je, na predlog Ministrstva za zdravje, sicer predvideval tudi, da bi modul obenem vseboval še napravo za merjenje stopnje alkoholiziranosti glasbenika ter ob prekoračeni zakonsko dovoljeni meji sprožil mehanizem za blokado meha, vendar je bil omenjeni predlog, po dolgih pogajanjih, na zahtevo Ministrstva za kulturo, umaknjen z obrazložitvijo, da bi tovrsten ukrep utegnil ogroziti glasbeno ustvarjalnost, svobodo umetniškega izražanja in nacionalno kulturno identiteto.

Prav tako je bil zavrnjen tudi predlog Ministrstva za notranje zadeve, ki je predlagalo, da bi v elektronski modul vgradili še časovno ključavnico, ki bi igranje harmonike dopuščalo zgolj v času, ko le-to ne krši javnega reda in miru, se pravi od 7. ure zjutraj, do 22. ure zvečer, razen na območjih, kjer je prijavljena javna prireditev. V primeru številčnejših pritožb sosedov pa bi bilo mogoče, ob morebitnih ponavljajočih se kršitvah, harmoniko tudi daljinsko blokirati.

Prvih sto številk za najzaslužnejše harmonike

Registracijo harmonik in vgradnjo elektronskih modulov bodo opravljali v pooblaščenih servisih, kot pa je na tiskovni konferenci povedal Janez Meh, načelnik Nacionalnega inštituta za harmoniko, pa bodo prvih sto registracijskih tablic rezervirali za najzaslužnejše slovenske harmonike. Številka 1 naj bi tako pripadla harmoniki Slavka Avsenika, številka 2 frajtonarici Lojzeta Slaka, medtem ko seznam lastnikov harmonik od številke 3 do 100 še ni dokončen. Je pa med glasbeniki precej završalo, ko so zaokrožile govorice, da naj bi številko 3 nosile orglice oz. ustna harmonika Alojza Peterleta.

Če se bo še eden v vrsti številnih dobro premišljenih ukrepov vlade v prehodnem obdobju izkazal za uspešnega in učinkovitega, naj bi se že v prihodnjem letu razširil še na nekatere druge inštrumente, kot smo uspeli neuradno izvedeti, pa naj bi bile naslednje na vrsti kitare.