Naslovnica / NOVICE / Pozor pred vsiljivim in zavajujočim ponujanjem geodetskih storitev

Pozor pred vsiljivim in zavajujočim ponujanjem geodetskih storitev

Bralci so nas opozorili na pojav para geodetov iz Radomelj, ki hodita po Kamniku in okolici ter lastnike nepremičnin poskušata prepričati, da nimajo urejenega obveznega vpisa stavbe v kataster stavb, ki da naj bi bila po njunih trditvah, kot so nas seznanili bralci portal, obvezna oz. naj bi obvezna postala že kmalu.

Poklicali smo na Geodetsko upravo v Domžale, kjer so nam v telefonskem pogovoru potrdili, da so v zadnjem času v zvezi s tem prejeli že kar nekaj klicev zaskrbljenih oz. vznemirjenih občanov, ki so spraševali kako je s to zadevo, obenem pa tudi zagotovili, da morajo biti v kataster vpisane zgolj za stavbe, ki so bile zgrajene po letu 2003 in stavbe, na katerih želite ustanoviti etažno lastnino, medtem ko za starejše stavbe oz. stavbe zgrajene pred letom 2013 tovrsten vpis ni obvezen.

Ker gre za, po našem mnenju, vsaj za precej nenavadno, če ne že kar sporno ter, sodeč po informacijah naših bralcev, celo zavajajočo prakso, s katero omenjen par geodetov na vznemirjujoč način poskuša prodati svoje storitve, smo poskusili vzpostaviti stik tudi z omenjeno geodetsko službo.

Po nekaj klicih na različnih ponudnikov geodetskih storitev iz Radomelj in okolice, smo poklicali tudi Roberta Potočnika s.p. iz Radomelj, ki nam je v telefonskem potrdil, da je na ta način deloval in pridobival stranke tudi v Kamniku, da pa se mu to ne zdi nič spornega, saj ima, po njegovih besedah, vsak svoj način poslovanja.

Na vprašanje, če se mu zdi njegov pristop morda zavajajoč, je Potočnik dejal, da ne, saj naj bi, po njegovih besedah, vsakemu lastniku nepremičnin s katerim je govoril, dejal, da je vpis v kataster nepremičnin obvezen zgolj za stavbe zgrajene po letu 2003. Žal informacije, ki so nam jih posredovali bralci, govorijo o nasprotnem, v tolažbo pa nam je morda lahko to, da nam je Robert Potočnik s.p. na vprašanje, ali namerava s tovrstnim vznemirjanjem oz. vznemirjujočim iskanjem potencialnih strank v Kamniku morda nadaljevati tudi v prihodnje, v precejšnji zadregi dejal, da ne.

Naj še enkrat ponovimo: V kataster morajo biti vpisane zgolj vse stavbe, zgrajene po letu 2003 in stavbe, na katerih želite ustanoviti etažno lastnino, medtem ko za stavbe zgrajene pred letom 2003, vpis ni obvezen.

Če menite, da vas je kdo morda z netočnimi, nepravilnimi ali celo zavajajočimi informacijami pripravil do tega, da ste naročili storitve, ki vam jih dejansko sploh ne bi bilo treba, vam priporočamo, da te storitve, bodisi nemudoma odpoveste, bodisi zahtevate povrnitev plačanih sredstev, ali pa osebo oz. osebe, za katere menite, da so vas zavedle z namenom, da pridobijo korist, prijavite ustreznim organom.