Naslovnica / NOVICE / Predpraznični pravljični večer na Starem gradu

Predpraznični pravljični večer na Starem gradu

Na predvečer današnjega praznika dela se je na Starem gradu sinoči odvil glasbeno-pravljični večer, ki ga je, namesto običajnega kresa, popestrila simbolična ognjena inštalacija, ki je spomnila na nekdaj mogočno, zdaj pa po večini propadlo in izginulo kamniško industrijo.

Po skorajda letu dni od odmevne »osvoboditve« Starega gradu (Na očiščenem Starem gradu je ponovno zaplapolala kamniška zastava ), smo sinoči na zapuščeni Bergantovi gori nad mestom slednjič dočakali prvo prireditev, ki je, razen na praznik dela, obudila tudi spomin na nekdanja množično obiskana kresovanja in predpraznične zabave, ki so se svoj čas odvijale na Starem gradu.

 

Kot kaže so Kamničani in Kamničanke na priljubljeno razgledno točko nad mestom, ki žal že nekaj zadnjih desetletij predstavlja eno izmed večjih mestnih sramot, že kar nekoliko pozabili, saj se je sinočnje prireditve, ne glede na ves trud, ki je bil vložen v pripravo in promocijo, udeležilo zgolj kakih 150 do 200 obiskovalcev, kar je za občino s 30.000 prebivalci, bržčas zanemarljiva številka, vseeno pa dovolj, da so obiskovalci napolnili manjši prireditveni šotor s katerim so organizatorji zagotovili vsaj nekaj zavetja.

pravljice stari grad 12

Pa vseeno, obiskovalci, ki so sinoči prišli na Stari grad, nekateri peš, drugi pa z organiziranim brezplačnim avtobusom, ki je vozil izpred šolskega centra na grad, so lahko prisostvovali nekoliko drugačni in po svoje prav simpatični predpraznični prireditvi na kateri so lahko prisluhnili melodijam skupine Za zdele ter pravljicam, ki sta jih pripovedovala Breda Podbrežnik Vukmir in Rok Kušlan, ki sta priložnost izkoristila tudi za povabilo na približujoči se Križnikov pravljični festival, ki vsako leto poteka v Motniku.

pravljice stari grad 8

 

Obiskovalci, med katerimi je bilo tudi kar precej manjših otrok, so zoprno mrzlih sapah že s kar precej nestrpno pričakovali prižig improviziranega kresa oz. ognja v sodih, s katerimi so člani MKD Pridenmožic oz. MC Kotlovnica razsvetlili že več kamniških prireditvenih prizorišč, tokrat pa so na obzidju razporejena kurišča simbolično predstavljala nekdaj mogočne kamniške tovarne, ki so v zadnjih petindvajsetih letih povečini doživele svoj bridki konec.

Prižig ognja je sledil kratkemu pozdravu in nagovoru župana Marjana Šarca, ki je zbrane povabil tudi na današnjo prvomajsko proslavo, kmalu po prižigu ognja pa so se obiskovalci, med katerimi je bil komajda kak tak, ki si je privoščil tudi Firštov golaž za 7 evrov, ki ga je na gradu ponujala gostinska multinacionalka Sodexo, začeli razhajati in se vračati v dolino.

pravljice stari grad 30