Naslovnica / NOVICE / Preventivna omejitev dostopa v Zdravstveni dom Kamnik

Preventivna omejitev dostopa v Zdravstveni dom Kamnik

V Zdravstvenem domu Kamnik so danes izvedli dodatne preventivne ukrepe s ciljem, da pacienti da pacienti z morebitno okužbo ali celo tudi vidnimi znaki bolezni, ki jo povzroča koronavirus COVID-19, ne bi vstopali v Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik, temveč se ravnali skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

S preventivnim ukrepom želi Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik preprečiti širjenje bolezni s prenosom okužbe na ostale paciente in osebje zdravstvenega doma.

Kljub dodatnim prevenitvnim ukrepom pa še vedno velja, da paicenti, v primeru suma na okužbo s koronavirusom, ravnajo po navodilih Ministrstva za zdravje, da ne vstopajo v zdravstveni dom, ampak pokličejo svojega osebnega zdravnika, ob njegovi odsotnosti pa pokličijo na telefon 01/8318 600 ali 01/8318 715, kjer bodo prejeli navodila. V primeru upravičenega suma pa bodo preusmerjeni v najbližjo vstopno točko za potencialno okužene bolnike.

V zvezi z dodatnimi preventivnimi ukrepi je Sašo Rebolj, direktor ZD Kamnik pojasnil, da Zdravstveni dom Kamnik ni zaprt, kot bi ob pogledu na trakove morda kdo zmotno mislil, ampak: “Zdravstveni dom ni zaprt, režim ostaja enak zaenkrat, želimo le še dodatno opozoriti, da je treba opozorila jemati resno (in pripraviti paciente na morebitne ostrejše ukrepe, ki znajo slediti, ko se okužba pojavi pri nas.”

Obenem je dr. Sašo Rebolj dodal še: »Glede na izjemno medijsko odmevnost informacij v zvezi s pojavnostjo obolelosti zaradi koronavirusa (SARS-CoV-2) v predelih izven meja naše države Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik obvešča, da je bolezen po simptomih podobna gripi, prenaša se kapljično kot gripa in tudi nevarna je podobno kot gripa.

Ukrepi, ki jih izvajamo v svetu in pri nas, so namenjeni preprečevanju širjenja okužbe in temu je namenjena tudi uporaba zaščitne opreme. Glede na navedeno torej ne pomeni, da gre za izredno hudo bolezen. Uporaba mask pri običajnih aktivnostih ni niti potrebna niti učinkovita, zadoščajo enaki ukrepi, kot so in veljajo pri preprečevanju gripe (pravilno in dosledno umivanje rok ter pravilna higiena v primeru kašljanja).

Glede na omenjene preventivne ukrepe se je tudi vodstvo Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik na podlagi navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje odločilo za določene preventivne ukrepe, ki pa še zdaleč niso ukrepi, ki bi nakazovali na alarmantno stanje, temveč le na to, da je treba preprečevati nepotrebno širjenje okužb, med katerimi je tudi koronavirus (SARS-CoV-2),«

Aktualne informacije, navodila in priporočila v zvezi z novim koronavirusom si lahko ogledate tudi na spletni strani: Nacionalnega inštituta za javno zdravje oz. povezavi: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Kako ravnati ob sumu na okužbo s koronavirusom

Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.