Naslovnica / NOVICE / Proslava ob odhodu zadnjega tujega vojaka iz Slovenije

Proslava ob odhodu zadnjega tujega vojaka iz Slovenije

Golice, 25. oktober 2014 – Včeraj je pri spominskem obeležju v Golicah v Tuhinjski dolini potekala proslava ob obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije.

Proslavo sta pripravili organizaciji Zveza veteranov vojne za Slovenijo Kamnik-Komenda in Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana, odbor Kamnik, in sicer v spomin in opomin na dogodke, na noč s 25. na 26. oktober 1991, ko je iz Slovenije odplula ladja z zadnjimi vojaki jugoslovanske vojske. Slavnostni govornik na proslavi je bil župan Marjan Šarec, slavnosti pa se je udeležil tudi poslanec državnega zbora mag. Matej Tonin.

Prisotne so nagovorili, organizator proslave Marjan Poljanšek, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Kamnik-Komenda mag. Zvonko Cvek in podpredsednik Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana Zvone Logar, ki so se spomnili ključnih dogodkov pred in med osamosvojitveno vojno.

Slavnostni govornik, župan Marjan Šarec je v svojem govoru poudaril, da je dan odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije praznik, ki se ga vse premalo zavedamo, kajti je bil to dan, ko je Slovenijo, po dolgih stoletjih, zapustil zadnji pripadnik tuje vojske.

V spremljajočem kulturnem programu so nastopili godbeniki Mestne godbe Kamnik, Mešani pevski zbor Mavrica ter člana lokalnega kulturnega društva, recitatorja Janez Novak in Rajko Jeglič. Slovesnost je vodila in povezovala Ivica Bajde.

Ob tej priložnosti so bila zaslužnim podeljena tudi priznanja in plakete Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki jih je podelil Janez Gregorič, predsednik Pokrajinskega odbora veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana okolica.

Plakete in priznanja so prejeli: Janko Blagšič, mag. Zvonko Cvek, Janez Benkovič, Edo Jerman, Janez Volkar, Marjan Poljanšek, Marjan Schnabl, Franc Omerzu, Tone Mavrin, Božo Zupančič, Franc Uršič, Andrej Brajer, Bojan Klemenc, Calcit d.d. in Janez Mlakar.

Posebno Zahvalno listino pa sta prejela Angelca in Janko Drolc (Pajkelčova), ki sta Zvezi veteranov vojne za Slovenijo Kamnik-Komenda prijazno odstopila in dala v najem zemljišče, na katerem stoji spominsko obeležje.

 

OBRAZLOŽITVE PRIZNANJ, KI SE PO SKLEPU PREDSEDSTVA REPUBLIŠKE ORGANIZACIJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO PODELJUJEJO NAJAKTIVNEJŠIM ČLANOM OZVVS KAMNIK-KOMENDA IN PRAVNIM OSEBAM

ZLATA PLAKETA ZVVS

P1070516
Janko Blagšič
je podpisnik Ustanovne listine OZVVS leta 1998 in je tudi sodeloval pri ustanovitvi Območne zveze ter bil njen prvi predsednik, bil je tudi član enote za protokol. Na polovici drugega mandata je moral funkcijo predsednika zaradi bolezni predati drugemu. Po uspešnem zdravljenju se je v letu 2008 ponovno aktiviral in postal član predsedstva. Zaradi poslabšanja zdravja je odklonil članstvo v mandatu predsedstva 2012-2016. Glavni zbor OZVVS ga je leta 2012 imenoval za častnega predsednika OZVVS Kamnik- Komenda. V kolikor mu dopušča zdravje se udeležuje sej predsedstva in drugih akcij. V času ko je vodil OZVVS se je redno udeleževal sej pokrajinskega odbora in v njegovem delu aktivno sodeloval.

Janko Blagšič je bil predlagan zaradi izjemno prizadevnega in dolgoletnega dela znotraj organov ZVVS in posebej uspešnega dela na ravni OZVVS, uspešnega sodelovanje s sorodnimi društvi in pri krepitvi ter razvoju veteranske organizacije na regijski ravni oz. ravni pokrajine.
Njegovo delovanje lahko ocenimo kot izjemne zasluge pomembne za izgradnjo, razvoj in prepoznavnost ZVVS, veteranstva doma in za uspešno krepitev in utrjevanje veteranske organizacije na mednarodnem, regijskem in lokalnem nivoju.

Zlato plaketo mu bo naslednje leto na glavnem zboru veteranov vojne za Slovenijo podelil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, tokrat pa je prejel listino častnega predsednika OZVVS Kamnik- Komenda, ki mu jo je izročil sedanji predsednik Zvonko Cvek.

 

SREBRNA PLAKETA ZVVS

Zvonko Cvek
Zvonko Cvek je vse od ustanovitve OZVVS Kamnik-Komenda član predsedstva. Vodil je ustanovni zbor OZVVS. Od leta 2004 je predsednik OZVVS. Poznan je kot dolgoleten član veteranskih organizaciji in v zadnjih letih kot eden izmed nosilcev sodelovanja med veteranskimi organizacijami v Kamniku. Zvonko je tudi v tem mandatu  član predsedstva in predsednik OZVVS.

Zvonko Cvek je bil predlagan zaradi uspešnega izvrševanje nalog in posebej uspešnega dela pri krepitvi organizacije na ravni OZVVS in za posebne uspehe pri širjenje ideje veteranstva in popularizacije veteranske organizacije ter pri krepitvi in razvoju veteranske organizacije na regijski ravni oz. ravni pokrajine.

Benkovič Janez
Janez Benkovič je bil član predsedstva od ustanovitve OZVVS. V preteklih letih izkazal kot izredno marljiv član predsedstva, predvsem pa kot načrtovalec aktivnosti OZVVS. Janez je tudi sedaj član predsedstva in hkrati tudi namestnik predsednika. Od začetka je sodeloval pri oblikovanju Almanaha Hvala vam.

Jerman Edo
Jerman Edo se je v preteklih letih izkazal kot izredno marljiv  član nadzornega odbora kasneje pa kot sekretar OZVVS. Edo je član predsedstva in tudi sekretar OZVVS.

Volkar Janez
Janez Volkar je vse od ustanovitve OZVVS Kamnik- Komenda glavni praporščak, vodja enote za protokol in član predsedstva. Je vesten in natančen pri organizaciji proslav in pogrebnih svečanostih za umrlimi člani ZVVS in svetovalec za protokol ob teh dogodkih. Občasno sodeluje tudi na proslavah v organizaciji drugih organizacij in v organizaciji republiške ZVVS.

P1070525

Poljanšek Marjan
Poljanšek Marjan se je v preteklih letih izkazal kot izredno marljiv  član predsedstva predvsem pa kot načrtovalec aktivnosti OZVVS v Tuhinjski dolini. Bil je član predsedstva OZVVS od ustanovitve dalje. Kot član predsedstva je bil in je še vedno velikokrat v funkciji govornika na pogrebnih svečanostih. Predlagamo ga zaradi  izjemno uspešnega sodelovanja pri razvijanju in krepitvi ZVVS in OZVVS. Vsako drugo leto je organizator proslave ob odhodu zadnjega vojaka JA iz Slovenije v Golicah v Tuhinjski dolini.

Schnabl Marjan
Marjan Schnabl je ustanovni član OZVVS Kamnik-Komenda. Bil je  član predsedstva tudi  v prvem , drugem mandatu in tretjem mandatu. Je  aktiven član enote za protokol. Danes je član predsedstva In aktiven tudi v drugih veteranskih in domoljubnih organizacijah.

Omerzu Franc
Franci Omerzu je bil član predsedstva v prvem drugem mandatu in tretjem tako da mu sedaj teče že četrti mandat. Vse obdobje je predvsem skrbel za športno udejstvovanje članov območnega združenja. Tudi v tem mandatu je kot član predsedstva zadolžen za športno udejstvovanje članov združenja. Aktiven je na področju sodelovanja z drugimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami , predvsem z društvom Sever in društvom generala Maistra.

P1070530

Mavrin Tone
Mavrin Anton je ustanovni član OZVVS Kamnik-Komenda. Bil je član predsedstva v prvem , drugem mandatu in tretjem mandatu. Tudi v tem mandatu je član predsedstva ter hkrati tudi tudi član enote za protokol. Dokazal se je predvsem v začetnih letih pri skrbi za arhivsko gradivo in kot praporščak. Bil je v odboru za izdajo almanaha HVALA VAM.

 

BRONASTA PLAKETA ZVVS

Zupančič Božo
Božo Zupančič je v tekočem mandatu predsednik Nadzornega odbora. Zaradi uspešnega delovanja nadzornega odbora se redno udeležuje vseh sej predsedstva. V prejšnjem mandatu je bil član NO. Vrsto let je tudi član protokolarne enote.

Uršič Franc
Franci Uršič je ustanovni član OZVVS Kamnik-Komenda. Imenovan je bil za praporščaka in je zadolžen za nošnjo prapora in v zadnjih letih kot glavni praporščak.

Brajer Andrej
Andrej Brajer  je bil najprej imenovan za praporščaka in je tudi zadolžen za nošnjo prapora kolikor mu to v zadnjem letu dopušča zdravje. Kot član nadzornega odbora se je udeleževal sej predsedstva. Bil je med ustanovitelji strelske sekcije  in je aktiven tudi v drugih veteranskih in domoljubnih organizacijah.

 

ZNAK PRAPORŠČAKA

P1070537

Klemenc Bojan
Klemenc Bojan je že vrsto let aktiven v protokolarni enoti. Zadolžen in usposobljen je tudi za nošnjo prapora.

 

SREBRNI ZNAK ZVVS

Calcit d.d.
Podjetje Calcit Kamnik že vrsto let sodeluje z OZVVS Kamnik in z donacijami omogoča izpeljavo letnih načrtov. Na ta način veliko pripomore k razvijanju in krepitvi OZVVS.

 

SPOMINSKA PLAKETA

Mlakar Janez
Mlakar Janez je lastnik gostišča, v katerem OZVVS organizira sestanke predsedstva in vsakoletni glavni zbor. Aktivno sodeluje tudi pri pripravi vsakoletnega srečanja veteranov. Uporaba njegovih prostorov je brezplačna. S takim ravnanjem ob majhnih denarnih sredstvih, s katerimi razpolaga OZVVS, bistveno pripomore k uspešnemu izvajanju programa območnega združenja.

 

PODELITEV ZAHVALNE LISTINE DRUŽINI ANGELCE IN JANKA DROLCA

P1070541

Predsedstvo OZVVS Kamnik- Komenda je odločilo, da se družini Angelce in Janka Drolca podeli zahvalna listina. Družina Drolc je prijazno odstopila in dala v najem OZVVS zemljišče na katerem stoji spominsko obeležje.

Območno združenje veteranov Kamnik- Komenda visoko ceni prispevek družine Drolc, k ohranjanju spomina na dogodke pri osamosvojitvi Republike Slovenije leta 1991.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve