Naslovnica / ŠPORT / Kamnik gostil 1. mednarodni sabljaški turnir v sablji v samostojni Sloveniji

Kamnik gostil 1. mednarodni sabljaški turnir v sablji v samostojni Sloveniji

V nedeljo 3.1.2016 smo v Kamniku pisali sabljaško zgodovino. Sabljaška sekcija Športnega društva šport aktiv je izpeljala prvi mednarodni turnir v sablji v samostojni Sloveniji. V veselje nam je bilo gostiti sabljače iz Italije Hrvaške, Srbije in Makedonije, čeprav nam jo je malo zagodel sneg in nekaj najavljenih tekmovalcev ni prišlo.

Tuji sabljači so bili navdušeni nad našim novoletno okrašenim Kamnikom, bivanje v termah Snovik pa jim bo ostalo v nepozabnem spominu prav zaradi snega, ki je naletaval zunaj, med tem ko so se namakali v bazenu.

Prav posebej nas je počastila s svojim prihodom gospa Cvetka Maksim, gospa, ki je davnega leta 1949 v Beogradu osvojila tretje mesto na študenstkih igrah. Njen trener takrat je bil Rudolf Cvetko,  ki je v Stockholmu leta 1912, kot član avstrijske sabljaške reprezentance, kot prvi slovenec osvojil olimpijsko kolajno.

sabljanje turnir kamnik 7

Razglasili smo zmagovalce v 10 kategorijah. Posebej omembe vredna je zmaga makedonca Aleksandra Anastasova. Dobitnik brona na zadnjem veteranskenm svetovnem prvenstvu je pri 71 letih suvereno ugnal vse precej mlajše nasprotnike. Med zmagovalce pa so se vpisali tudi Kamniški sabljači. Med dečki je zmagal Peter Krajnc, med članicami Anamarija Šušteršič, med veterankami Polona Pučko, pri mladinkah pa Klara Cvahte, sicer ljubljančanka, ki pa tekmuje za kamniški klub. Ostala prva mesta so šla gostom, vendar brez grenkega priokusa. 1. Kamnik open je uspel. Organizatorji, tekmovalci in gledalci se že veselimo naslednjega, ki bo Kamniško ime zagotovo ponesel še dalje v svet.

Barbara Prislan